Domaći "lijekovi" za ispucale pete

Slažete li se s činjenicom da nije nimalo prijatno za oko videti ispucale pete u ljetnoj obući.

Većina ljudi redovno njeguje ostale dijelove tijela, a zanemaruje stopala. I njima, takođe treba pružiti adekvatnu njegu.

Budući da je ljeto na pragu, pravi je trenutak da sredimo stopala.

Neki od uobičajenih faktora koji izazivaju ispucale pete su gojaznost, neudobna obuća, suva koža i nedostatak odgovarajuće njege i higijene.

Banana

Obilje hranljivih sastojaka u bananama, uključujući vitamie A, B6 i C, održavaju elastičnost i vlažnost kože.

Sastojci:

2 zrele banane

Kako se koristi: Izgnječite dvije zrele banane dok ne dobijete pastu. Nanesite je na stopala, uključujući prste i nokte. Ostavite da odstoji 20 minuta i isperite toplom vodom. Pasta ne nanosi svako veče prije spavanja. Praktikujte ovaj tretman najmanje dvije nedjelje.

Med

Med je prirodni antiseptik koji pomaže u njezi ispucalih peta. Odličan je hidratant, a ljekovira svojstva meda revitalizuju kožu.

Sastojci:

1 šolja meda

1 šolja topla voda

Kako se koristi: Pomašajte u posudi med i vodu i dobro izmiješajte. Operite stopala, umasirajte mednu otopinu na pete. Masirajte oko dvadesetak minuta. Osušite stopala i nanestite hodratantnu kremu. Praktikujte ovaj ritual prije spavanja, najmanje dvije nedjelje.

Biljno ulje

Biljna ulja se lako upijaju u kožu. Prepuna su hranljivih sastojaka koji uključuju vitamine A, D i E koji regenerišu ispucalu kožu pete.

Sastojci:

2 kašike biljnog ulja

Kako se koristi: Dobro operite stopala. Dobro namažite biljnim uljem pete, prste, nokte... Malo sačkajte da koža upije ulje. Obujte čiste, udobne čarape i prespavajte u njima. Ponavljajte ovaj tretman svako veče najmanje dvije nedjelje.

Vazelin i limunov sok

Kisela svojstva limuna, u kombinaciji sa hidratantnim efektom vazelina, pravi su melem za ispucale pete.

Sastojci:

1 kašičica vazelina

4-5 kapi limunovog soka

topla voda

Kako se koristi: Držite stopla u mlakoj vodi 15 minuta, operite i osušite. Vazelin pomiješajte s limunivim sokom. Smjesu u debljem sloju nanestite na pete i druge dijelove stopala ako je potrebno. Navucite vunene čarape i ostavite ih preko noći. Ujutru operite stopala i namažite ih hidratantnom kremom. Praktikujte ovaj tretman najmanje jednu nedjelju.

Rižino brašno, med i sirće

Rižino brašno je odličan piling jer uklanja mrtve ćelije s kože, a pored toga i hrani kožu. Med je prirodni antiseptik koji liječi ispucala stopala. Sirće vlaži suvu kožu i olakšava uklajanje izumrlih ćelija s kože.

Sastojci:

2 kašike rižinog brašna

1 kašičica meda

5-6 kapi bijelog sirćeta

Kako se koristi: Pomiješajte sve stastoje kako biste dobili gustu pastu. Držite stopala u mlakoj ovdi oko desetak minuta. Osušite i nježno utrlajete piling. Isperite i osušite. Ponavljajte ovaj postupak dva do tri puta nedjeljno.

Savet: Mažite stopala hidratantnim kremema koje sadrže ureu, salicilne kiseline ili alfa hidroksilne kiseline koji mogu pomoći u čišćenju mrtvih ćelija kože.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić