Ovo mediteransko voće ima samo 74 kalorije, jača kosti i imunitet – a upravo sazrijeva

Važna hrana svake žene. Riječ je pravoj moćnoj voćki Mediterana – smokvi.

Smokve spadaju u grupu najzdravijih vrsta voćki jer obiluju zdravim fitonutritijentima, vitaminima i antioksidansima potrebnim za pravilan i nesmetan rad našeg organizma. Smokva je kao lijek korišćena vjekovima, i naši preci su bili upoznati sa ljekovitim svojstvima smokve.

Mogu se jesti svježe ili sušene, a 100 g ove voćke sadrži samo 74 kalorije.

Kilogram svježih smokava na pijaci košta od 400 do 600 dinara.

U svježim smokvama se nalaze karoteni, tanini, lutein, klorogenska kiselina i vitamini A, E i K koji nas štite od starosti, malignih oboljenja i srčanih bolesti. Klorogenska kisjelina koje ima obilato u smokvama drži nivo šećera u krvi pod kontrolom, piše agromedia.rs.

S obzirom na to da sadrži mnogobrojne fitonutrijente, vitamine i antioksidante, smokva je jedna od najzdravijih mediteranskih voćki.

Osim što je ukusna, ima zdravstvene dobrobiti zbog čega dijetetičari preporučuju da je jedemo što je češće moguće, pogotovo kada im je sezona.

Snižava povišeni krvni pritisak i pospješuje mršavljenje

Visoki krvni tlak, poznat i kao hipertenzija, može dovesti do komplikacija poput bolesti srca i moždanog udara. Jedan činilac koji dovodi do visokog krvnog pritiska je neravnoteža kalijuma uzrokovana unosom previše natrijuma, a premalo kalijuma putem ishrane.

Upravo su zato smokve odlična namirnica bogata kalijum i može pomoći u ispravljanju te neravnoteže. U međuvremenu, visok nivo vlakana u smokvama može pomoći pri uklanjanju viška natrijuma iz sistema i takođe podstaći mršavljenje.

Jača imunitet

Probavni problemi kod ljudi i te kako variraju, objašnjavaju ljekari, i to od zatvora, grčeva, nadutosti pa sve do proliva. Koji god problem postojao, konzumiranje smokava navodno može pomoći zahvaljujući velikom sastavu vlakana.

Ali osim visokog sadržaja vlakana, smokve pomažu probavi na još jedan način. Izvrstan su izvor probiotika koji poboljšavaju cjelokupno zdravlje crijeva, a samim time dokazano jačaju naš imunitet i štite nas od potencijalnih bolesti.

Održava gustinu kostiju

Dijetetičari naglašavaju kako su smokve odličan izvor kalcijuma i kalijuma, a ovi minerali dokazano poboljšavaju, odnosno održavaju gustinu kostiju, što zauzvrat može sprečiti stanja poput osteoporoze. Istraživanja pokazuju da ishrana bogata kalijumom može poboljšati zdravlje kostiju, dok se pokazalo da redovni unos kalcijuma poboljšava mineralnu strukturu kostiju kod djece i adolescenata.

 Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić