Pet razloga zbog kojih boravak kraj vode pruža dobar osjećaj

Sjedite li upravo sada kraj mora, rijeke ili jezera? Ako ne, nakon čitanja ovog teksta zatvorite oči, duboko udahnite i zamislite da sjedite pored vode.

Vjerovatno se već osjećate mnogo mirnije nego prije nekoliko minuta. To je zato što, prema naučnim istraživanjima boravak u blizini vode i naprosto samo ogledanje u vodu pomaže našem mentalnom zdravlju na bezbroj načina i može biti ključ trajne sreće.

Štaviše, naučnik Wallace J. Nichols skovao je i termin "plavi um" (blue mind). Prema njegovim riječima, izraz "plavi um" opisuje blago meditativno stanje u koje padamo u blizini, u, na ili pod vodom.

Evo zašto je to tako.

  1. Vodu doživljavamo svim čulima

Voda djeluje na svih pet čula istovremeno, dajući nam potpuno imersivno iskustvo. Zamislite da plivate u mirnoj uvali. Voda je hladna na vašoj koži, teče i mreška se dok se krećete. U zraku se osjeća slani miris koji možete osjetiti dok ga udišete. Možda možete namirisati morsku travu. Prizor je preplavljen zelenilom i plavetnilom, a vi gledate kako sunčeva svjetlost pleše po površini vode. Ne možemo zamisliti opuštenije mjesto.

  1. Plava boja ima terapeutski učinak

Ako gledate u more ili jezero u kojem se oslikava nebo, njihovi plavi svjetlosni talasi djeluju svojom magijom na vas.

Poznato je da plava boja ima umirujući, opuštajući, ali energizirajući učinak na naše umove i tijela zbog svoje specifične valne dužine. Još jedan razlog zašto nas plava boja tako umiruje jest, prema nekim naučnicima, to što smo evoluirali na planeti na kojem preovladava plava boja okeana u odnosu na kopno.

  1. Boravak u vodi uravnotežuje naše hormone

Jeste li se ikada zapitali zašto plivanje ili ronjenje pod vodom čini da se osjećate tako "zen"?

Sve se svodi na smanjenje kateholamina, hormona odgovornih za našu reakciju "bori se ili bježi". Kateholamine proizvode nadbubrežne žlijezde kada ste fizički ili emocionalno pod stresom, povećavajući vaš krvni pritisak, otkucaje srca i brzinu disanja.

Kada ste uronjeni u vodu, vaše tijelo šalje signale za promjenu ravnoteže kateholamina, nivoa koji je slična ravnoteži koja se nalazi kada meditirate ili se opuštate.

Dakle, kada plivate, vi zapravo meditirate u vodi.

  1. Imamo urođenu povezanost s prirodom

Tokom evolucije proveli smo mnogo više miliona godina živeći u otvorenim savanama i praznim obalama nego u našim današnjim betonskim džunglama.

Stoga ima smisla da se, kada se nađemo u tim prirodnim okruženjima, odmah osjećamo opušteno. Godine 1984. biolog i prirodoslovac Edward O. Wilson skovao je izraz "biofilija" kako bi opisao svoju teoriju da ljudi imaju instinktivnu vezu s prirodom ukorijenjenu u našim genima.

  1. Kretanje vode stvara umirujuću ružičastu buku

Bilo da je riječ o morskim talasima ili čak vještački nastalim talasima na bazenu ili samo žuborenju rijeke, zvukovi koje čujete ubrajaju se u kategoriju tzv. ružičaste buke. Nalik je poznatoj bijeloj buci, ali glađe, smirenije, umirujuće; to je neprekinuti, neopisiv zvuk koji jednako kombinuje sve zvučne frekvencije koje ljudsko uho može čuti te čak može pomoći i u boljem spavanju.

 

Izvor i foto:Nezavisne novine

Tekst objavila:Jasminka Mulić