Voće koje treba jesti svaki dan da bi vam mozak bio oštar

Prepuno vlakana i antioksidansa, bobičasto voće se smatra jednim od najzdravijih vrsta voća zahvaljujući njihovom nevjerovatnom nutritivnom profilu i antiinflamatornim svojstvima.

Prethodna istraživanja su pokazala da posebno jagode, kao dio hranljive i uravnotežene ishrane, mogu da pomognu u smanjenju rizika od nekoliko ozbiljnih zdravstvenih stanja.

Nova studija sa Državnog univerziteta u San Dijegu otkrila je da konzumacija jagoda može biti povezana sa poboljšanom funkcijom mozga i nižim krvnim pritiskom.

Istraživanje koje je predstavljeno prošlog mjeseca na konferenciji Američkog društva za ishranu 2023, bavilo se malom grupom od 35 zdravih starijih odraslih osoba. Učesnici su dnevno konzumirali 26 grama liofilizovane jagode u prahu (što je ekvivalentno oko dvije šolje svježih jagoda) i kontrolna grupa koja je konzumirala drugi prah u trajanju od osam nedjelja.

"Prije sprovođenja naše kliničke studije, neki od sličnih efekata su se pokazali i u studijama na životinjama i nekim studijama na ljudima, ali različite populacije i različiti dizajni", istakao je dijetetičar dr Širin Hušmand, glavni istraživač ove studije.

"Poslije konzumacije jagoda (ekvivalent dve šolje svežih jagoda) dnevno tokom osam nedelja, brzina kognitivnog procesa se povećala za 5,2 procenata, dok se krvni pritisak smanjio za 3,6 odsto. Ukupni antioksidativni kapacitet značajno se povećao za 10,2 odsto".

 

Izvor i foto:Nezavisne novine

Tekst objavila:Jasminka Mulić