Super recept koji se lako priprema – preukusne kiflice za dobro jutro

Iako kiflice sa sirom možemo da kupimo u svakoj pekari, domaćice znaju da od onih koje svojeručno naprave nema ništa ukusnije.

Recept za kiflice koji vam danas donosimo je više puta isproban i uvijek smo se oduševili ukusom.

Dodatni bonus je što mogu duže da stoje, a ipak ostaju svježe i mekane poput pamuka.

Sastojci:

500 g brašna

40 g svježeg kvasca

250 ml mlijeka

150 ml ulja

kašičica šećera

kašika soli

4 jaja

200 g sira

100 g margarina

susam ili kim za posipanje (po želji)

Priprema:

Zagrijte mlijeko tek toliko da se smlači, pa ga skinite sa ringle, dodajte mu izmrvljen kvasac, šećer i malo brašna. Sve razmutite i ostavite pet minuta da se kvasac aktivira.

U veliku činiju sipajte ostatak brašna, dodajte mu aktivirani kvasac, a onda i ulje, dva žumanca i jedno cijelo jaje, kao i so, pa zamijesite tijesto. Kad se sastojci dobro povežu, prekrijte tijesto krpom i ostavite da odstoji pola sata, odnosno dok se količinski ne udvostruči.

Dva bjelanca umutite sa sirom, pa stavite sa strane.

Tijesto podijelite na tri loptice, pa svaku od njih razvaljajte oklagijom, isijecite na osam djelova, filujte sirom i uvijajte kiflice.

Na podmazan pleh ređajte kiflice, pa ih ostavite da odstoje još 15 minuta kako bi tijesto dodatno naraslo. Potom ih premažite umućenim jajetom, na svaku stavite kockicu margarina i po želji ih pospite kimom ili susamom.

Pecite ih u rerni zagrijanoj na 220 stepeni desetak minuta, pa onda smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite dok ne porumene.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić