Kako da se smirite za jedan minut i ne počnete da vičete - Isprobajte ovu tehniku

Kako da se smirite za  minut i ne vičete kada se iznervirate - vJežba disanja koja pomaže da sačuvate kontrolu emocija.

Šta radite u trenucima stresa ili nervoze? Šta prvo uradite kada vas partner ili djeca iznerviraju? Da li vičete na njih, nervirate se ili počinjete smireno da rješavate problem?

Rad sa emocijama je složen posao i mnogi od nas nisu svjesni kako da kontrolišu talas osjećanja, posebno u izazovnim situacijama. Ali postoji nekoliko navika koje će vam pomoći da postignete stanje smirenosti (ili barem smanjite intenzitet napetosti) u ovom trenutku. Kao jedna od dominantnijih jesu vježbe disanja, a evo šta o njima kaže psiholog Mark Barton.

"Nije tajna da su disanje i opuštanje mišića efikasni načini za postizanje stanja smirenosti. Činjenica je da anksioznost ne može postojati u mirnom, opuštenom tijelu. Tijelo jednostavno ne funkcioniše na taj način. Samo standardna šema "broj do deset" ne funkcioniše", rekao je psiholog Mark Barton na svom Telegram kanalu i podelio mnogo efikasniju tehniku za opuštanje u ovom trenutku.

"Dakle, zapamtite. Svaki put kada osjetite da ste uzavreli, nervozni, da vam emocije izmiču kontroli, duboko udahnite na 4 tačke. Zatim zadržite dah za 4 brojanja. Zatim izdahnite za 4 brojanja. I ponovo zadržite dah dok izbrojite do 4. Uradite nekoliko puta ovu vježbu disanja", objasnio je Mark Barton.

Sljedeći put kada se iznervirate, prije nego što "eksplodirate", pokušajte da praktikujete ovu vježbu. Smiren um pametnije misli!

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić