Maska od banane za oštećenu kosu

Maska od banane je pravo rješenje za beživotnu kosu.

Pokazaćemo vam kako se pripremaju i kako možete da ih kombinujete u zavisnosnosti od problema.

Banana je odličan izvor vitamina, magnezijuma, kalijuma i silicijuma.

Jedinjenja silikona (poput silicijum dioksida) jačaju sloj krljušti kose poravnavajući komponente spoljašnjeg sloja. Ovo obezbjeđuje zaštitu kose od oštećenja i čini je sjajnom.

Banana ima antimikrobna svojstva što znali da može pomoći u sprečavanju gljivičnih infekcija, poput peruti. Takođe, poboljšava hidrataciju kose i vlasišta.

Kako se pravi maska od banane

Prije nego što pređemo na recepte, važno je da i ove stvari imate na umu.

Prvo, provjerite da li je banana dobro izblendana jer komadići mogu da se zalijepe za kosu i kasnije ih je teško ukloniti. Drugo, pobrinite se da se maske za kosu potpuno ne osuše na kosi. Lakše ih je ukloniti kada su vlažne.

Na kraju, uvjerite se da nemate alergiju na lateks. Utvrđeno je da su ljudi koji su alergični na prirodni gumeni lateks alergični i na hranu kao što su banana, avokado, kesten, kivi, breskva, paradajz, krompir i paprika.

Recepti

Maska od banane za suvu i masnu kosu

Ova maska ne samo da će nahraniti kosu nego i dlaka imati svilenkast sjaj. Jedna studija je otkrila da peptidi u jajetu poboljšavaju rast kose. Za ovu masku za kosu koristite samo žumance ako imate suvu kosu, samo belance ako imate masnu kosu.

Koristite cijelo jaje ako imate normalnu kosu.

Sastojci:

1 zrela banana

2 jaja

1 kašičica maslinovog ulja

1 kašičica meda

Priprema: Viljuškom zgnječite bananu. Umutite jaja u činiji. Dodajte maslinovo ulje i med. Pomiješajte sve sastojke u blenderu. Procjedite mješavinu kroz krpu od muslina. Podijelite kosu na dijelove i nanesite masku na vlasište, kosu i vrhove. Stavite kapu za tuširanje i ostavite da djeluje sat vremena. Isperite masku malo hladnijom vodom i šamponom.

Maska za oštećenu kosu

Maslinovo ulje ima hidratantna svojstva koja če spriječiti lomljenje dlake i ispucale vrhove, kao i gubitka kose.

Sastojci:

1 zrela banana

2 kašike maslinovog ulja

Priprema: Izblendajte bananu, dodajte maslinovo ulje u ovu pastu od banane i dobro promiješajte. Podijelite kosu na dijelove, četkom za farbanje nanesite smjesu od korijena prema krajevima. Nanesite što više maske za kosu, pokrivajući svaki dio vašeg vlasišta i kose. Zavežite kosu u labavu punđu i pokrijte je kapom za tuširanje kako biste spriječili kapanje. Ostavite masku za kosu 30 minuta. Isperite masku malo hladnijom vodom prije nego što operete kosu šamponom.

Maska za suvu i tanku kosu

Ova maska za kosu je idealna za suvu i tanku kosu. Med je hrani i hidrira. Takođe, pomaže seboroičnog dermatitisa i peruti zahvaljujući svojim antibakterijskim, antifungalnim i antioksidativnim svojstvima. Takođe je odličan za jačanje kose.

Sastojci:

½ kašike meda

1 zrela banana

Priprema: Zgnječite bananu u činiji, dodajte med i miješajte dok ne dobijete kremastu strukturu. Operite kosu šamponom i ostavite da se prirodno osuši. Podijelite kosu na dijelove i nanesite masku za kosu od korijena do krajevima četkom za farbanje kose. Zavežite kosu u punđu i pokrijte je kapom za tuširanje. Ostavite da djeluje 20 do 30 minuta. Isperite ga mlakom vodom i šamponom.

 

Izvor i foto:Nezavisne novine

Tekst objavila:Jasminka Mulić