Zašto je izbirljivo dijete bolje od onog koje jede sve

Da li je vaše dijete izbirljivo ili rado jede sve? Nedavna studija je kategorisala djecu u nekoliko grupa kako bi objasnila njihovo ponašanje u konzumiranju hrane.

Snimanjem osam markera za osjetljivost na hranu – emocionalno prejedanje, uživanje u hrani, želja za pićem, reakcija na sitost, sporost u jelu, emocionalno podhranjenje i nervoza oko hrane – otkrili su da se djeca mogu svrstati u četiri kategorije: pohlepna, ona sklona izbegavanju, srećna i tipična.

Istraživači sa Univerziteta Aston, Univerziteta Lafboro, Kings koledža u Londonu i Univerzitetskog koledža u Londonu anketirali su 995 roditelja djece uzrasta od tri do pet godina u Engleskoj i Velsu o navikama njihove djece u ishrani.

Studija, objavljena u časopisu „Appetite“, sprovedena je kako bi pokušalo da se otkrije koja djeca mogu biti u većem riziku od razvoja nezdravih navika u ishrani i prekomjerne težine.

Većina djece su tipični potrošači

Samo 16 odsto djece je klasifikovano kao ona skona izbjegavanju, odnosno ona koja su nervozna dok jedu.

Utvrđeno je da ova grupa ima „značajno visok nivo nervoze oko hrane, osjećaj sitosti, sporo jedenje, kao i značajno nizak nivo uživanja u hrani“.

Značajan broj djece – 44 odsto uklapa se u tipične potrošače sa prosječnim nivoom svih osam markera, dok je 18 odsto djece završilo u grupi srećnih potrošača.

Čak 22 odsto djece svrstava se u pohlepnu djecu, strastvenu prema hrani. Ovu grupu karakteriše uživanje u hrani, brzo jedenje i nedostatak reakcije na sitost. Takva djeca su jela više hrane i pokazala su veći nivo emocionalnog prejedanja.

Istraživači su primijetili da ova ponašanja u ishrani mogu da dovedu djecu do prejedanja i dobijanja na težini na nezdrav način, pa smatraju da je zabrinjavajuća činjenica da jedno od petoro djece pripada ovoj grupi.

Gojaznost je ozbiljan problem

Stope gojaznosti kod djece rastu alarmantnom stopom, pogađajući 20 odsto djece i tinejdžera u SAD i 42 odsto odraslih, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

Ako se ne liječi, gojaznost može dovesti do doživotnih zdravstvenih problema, uključujući apneju u snu, visok krvni pritisak, dijabetes tipa 2, kancer, depresiju, pa čak i smrt.

 

Izvor i foto:Nezavisne novine

Tekst objavila:Jasminka Mulić