Ove namirnice usporavaju starenje

Starenje je prirodan proces i nešto čega se ne treba plašiti, ali kako starite, razumljivo je da svake godine želite da pronađete zdrave načine da izgledate i osjećate se bolje.

Istraživanja pokazuju da ishrana može da igra važnu ulogu u zdravlju srca i mozga i u riziku od bolesti povezanih sa starenjem.

Hrana koja usporava starenje

Bobičasto voće

"Bobičasto voće je bogato antioksidansima kao što su antocijanini i vitamin C, koji se bore protiv oksidativnog stresa i zapaljenja u tijelu", kaže stručnjakinja Meri Saba.

Konzumiranje hrane bogate antioksidansima poput bobičastog voća pomaže u zaštiti vaše kože od preranog starenja i poboljšava njeno opšte zdravlje. Borovnice su posebno prepune antioksidansa antocijanina, koji pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa i upala, a ova jedinjenja mogu doprinijeti poboljšanju elastičnosti kože, smanjenju bora i istovremeno djelujući na mladalački ten.

Orašasti plodovi

Grickanje orašastih plodova i sjemenki je izuzetno dobro! Antioksidansi koji se nalaze u orašastim plodovima i sjemenkama bore se protiv slobodnih radikala, sprječavaju starenje kože i smanjuju rizik od hroničnih bolesti povezanih sa starenjem.

Takođe, bademi su dobar izvor vitamina E, antioksidansa koji štiti kožu od oksidativnog oštećenja i može pomoći u održavanju elastičnosti i hidratacije kože, potencijalno smanjujući znake starenja.

Zeleno lisnato povrće

Lisnato povrće kao što su spanać, kelj i blitva su "elektrane hranljivih sastojaka" i obezbjeđuju vitamine A, C i K, kao i minerale kao što su gvožđe i kalcijum. Isto tako, ovi hranljivi sastojci mogu unaprijediti zdravlje kože, pomoći u proizvodnji kolagena i zaštititi od oštećenja kože uzrokovanih UV zračenjem.

Paradajz

Paradajz je bogat određenim jedinjenjem zvanim likopen, koji im daje prelijepu crvenu boju. Likopen ima antioksidativna svojstva i poznato je da štiti kožu od oštećenja od sunca i smanjuje znake starenja, što znači da paradajz može igrati ulogu u pomaganju da izgledate i osjećate se mlađe kako starite.

Zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži polifenole – posebno epigalokatehin galat (EGCG) – sa snažnim antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima. Ova jedinjenja pomažu u poboljšanju elastičnosti kože i štite od štetnih efekata UV zračenja, smanjujući znake starenja kože. Ne samo da vam zeleni čaj može pomoći da izgledate mlađe, već istraživanja pokazuju da je njegov glavni polifenol – EGCG – povezan sa sporijim starenjem i još dužim životnim vekom.

Da biste izgledali i osjećali se mlađe ove godine, pokušajte da dodate šolju zelenog čaja u svoju dnevnu rutinu.

Zapamtite, zeleni čaj sadrži kofein, tako da oni koji su osjetljivi na kofein treba da se drže jutarnje šolje.

Avokado

Avokado je bogat vitaminom E i stoga može pomoći u zaštiti kože od UV oštećenja i održavanju mladalačkog izgleda. Ne samo da je bogat vitaminom E, već je avokado bogat i zdravim mastima, koje mogu da hidriraju i njeguju kožu. Takođe, avokado može pomoći u održavanju zdravog srca kako starite tako što snižava nivo lošeg holesterola.

 

Izvor: Kolektiv

Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Tekst objavila: Jasminka Mulić