Nutricionisti preporučuju svakodnevni unos ove dvije namirnice za brži metabolizam

Složeni ugljenohidrati, koji se često nalaze u cjelovitim žitaricama,  povrću i voću, bitne su komponente uravnotežene ishrane, a nutricionisti preporučuju konzumiranje kinoje i slatkog krompira.

Za razliku od jednostavnih ugljinohidrata, koji se brzo probavljaju i mogu uzrokovati skokove u nivou šećera u krvi, složenim ugljinohidratima je potrebno više vremena da se razgrade, osiguravajući trajnije oslobađanje energije.

Kako starimo, naš metabolizam prirodno usporava, što čini izazovnijim održavanje zdrave težine i nivoa energije. Međutim, uključivanje određenih složenih ugljinohidrata u vašu  ishranu može pomoći u suzbijanju ovog pada.

Dva složena ugljinohidrata koje možete dodati svojoj ishrani za brži metabolizam prema preporuci nutricionista su kinoe i i slatki krompir ili batat.

Kinoa je žitarica bogata hranjivim materijama i bogata proteinima i vlaknima, a unapređuje produženo oslobađanje energije poboljšavajući brzinu metabolizma kroz svoj termički učinak. Slično tome, slatki krompir je bogat dijetalnim vlaknima i prepun esencijalnih vitamina i minerala. Njihov visok sadržaj vlakana pomaže u probavi i pomaže u stabilizaciji nivoa šećera u krvi, sprečavajući pad energije i prejedanje.

"S moje stručne tačke gledišta, dva povoljna izbora za uključivanje složenih ugljinohidrata u svakodnevnu  ishranu su kinoa i slatki krompir. Kinoa je zrnasto sjeme koje je puna proteinima", kazala je nutricionistkinja Varša Katri.

Nasuprot tome, slatki krompir ima dovoljan sadržaj vlakana, vitamina i minerala kao što je beta-karoten. Kontinuirano oslobađanje energije i podrška metaboličkoj funkciji postižu se unosom oba ova složena ugljinohidrata.

 

Izvor: Kolektiv

Foto: Ilustarcija/Pixabay

Tekst objavila: Jasminka Mulić