Nemojte bacati stari hljeb - Ovo su trikovi kako mu vratiti svježinu

Hljeb  na kojeg ste zaboravili ili niste uspjeli pojesti uvijek možete - spasiti. Donosimo tri jednostavna i brza načina kako da ga vratite u stanje u kojem ste ga kupili.

Hljeb  je osnovna namirnica koja se zna nagomilati, naročito ako ga ne jedemo svaki dan. Nema potrebe da ga odmah bacate, jedino naravno ako ste primijetili plijesan.

Ako ne želite napraviti knedle ili pohavati ga, a nije dovoljno suv da biste od njega napravili mrvice, vratite mu svježinu na nekoliko načina.

U mikrotalasnoj

Grijanje u mikrotalasnij najbrža je metoda te daje najbolje rezultate.

Prvo navlažite kruh na način da ga omotate u papirnati ručnik koji je prije smočen. Nadalje, stavite u mikrotalasnoj i zagrijte na kratko vrijeme, najmanje desetak sekundi, zavisno o mikrotalasnoj.

U rerni

Ako nemate mikrotalasnu, i ovo je dobar način, no trajaće malo duže. Prvo treba zagrijati rernu na 150 do 180°C. Nakon toga omotajte hljeb  aluminijsku foliju. Ako je jako suv, prvo ga malo potapkajte mokrom krpom.

Pazite s količinom vode, kako se ne bi na koncu pretvorio u kašu, jer se nalazi u aluminijskoj foliji.

Nakon deset do dvadeset minuta  hljeb će biti kao i prije.

Uz pomoć celera

Osvježavanje je vrlo praktično za hljeb koji je narezan. Ovo treba napraviti večer prije, odnosno u vrećicu s hljebom staviti jednu do dvije stabljike celera. Ujutro samo maknete celer, a hljeb  će upiti vlagu iz celera.

 

Izvor: Kolektiv

Foto: Ilustracija/Pixabay