Kako se pravilno održava dušek

Istresanje i prevrtanje vašeg dušeka nije jedina stvar koja može produžiti njegov vijek trajanja, ali i sigurnost i udobnost vašeg sna.

Poznato je da su dušeci omiljeno sklonište mnogih bakterija i grinja, koji dugoročno oštećuju sam dušek, ali i uzrokuju različite alergije.

Stručnjaci kažu da je s vremena na vrijeme dušek neophodno odnijeti na profesionalno čišćenje. U međuvremenu i sami moramo znati kako pravilno da održavamo svoj oblak za spavanje.

Korak 1: Usisavanje

Usisajte sve prevoje na svom dušeku, kako biste uklonili nečistoću, dlake ili prašinu, koji se na ovim mjestima vremenom skupljaju.

Korak 2: Skidanje mrlja

Ako se na vašem dušeku nalazi mrlja od isušene krvi, urina, ili neke druge tjelesne tečnosti, pomiješajte ¼ čaše hidrogena (3%) sa kašičicom deterdženta za sudove.

Natopite neko platno ovom smješom, prekrijte njime isflekani dio, i ostavite da upije, kako se mrlja ne bi širila. Ako mrlja i dalje postoji, sačekajte da se osuši, pa pokušajte deterdžentom za suvo pranje.

Korak 3: Uklanjanje neprijatnih mirisa

Nakon određenog vremena, znoj može prouzrokovati neprijatan miris na vašem dušeku.

Za njegovo uklanjanje potreban vam je prašak za pecivo ili soda bikarbona.

Pospite prahom dušek, i ostavite da odstoji nekoliko sati. Prašak će apsorbovati neprijatne mirise, nakon čega treba dobro istresti dušek i ukloniti preostali prah.

Izvor:Cdm