Hag: Veselji se branio ćutanjem

Završeno je ispitivanje lidera Demokratske partije Kosova Kadri Veseljija pred Specijalnim tužilaštvom u Hagu koje je trajalo tri sata i poslije čega on nije dao izjavu za medije.

Prištinski mediji javljaju da se Veselji branio ćutanjem, jer bi u suprotnom ispitivanje trajalo nekoliko dana.

Sam Veselji je juče prilikom polaska za Hag izjavio da je to ujedno i međunarodni trenutak da se potvrdi, kako je naveo, "čistoća rata" naroda i vojske Kosova.

Ponovio je da je ponosan na borbu OVK. "Mislim, ne menjam taj dio svog ponosnog života ni sa čim.

Istorija OVK je priča o našem narodu i borbi za slobodu i nezavisnost", rekao je Veselji. Veselji je prvobitno trebalo da bude saslušan 4. decembra, ali kako je saopšteno iz njegovog kabineta ispitivanje je iz tehničkih razloga odloženo za 10. decembar.

Za sada nije poznato u kom je svojstvu Veselji pozvan pred tužioce Specijalnog suda, u svojstvu svjedoka ili osumnjičenog.

Do sada je pred tužilaštvom Specijalnog suda pozvano na razgovor oko 200 osoba, uključujući neke od bivših visokih ličnosti Oslobodilačke vojske Kosova koji su bili i bili dio kosovske političke scene poslije rata.

Posljednji koji se pojavio pred specijalnim tužilaštvom je bivši pripadnik OVK, bivši gradonačelnik Mališeva i aktuelni vršilac dužnosti zamjenika ministra za dijasporu Isni Kiljaj.

 

Izvor:rtcg