Orban otvara granice samo za Srbiju

Mađarska neće otvoriti svoje granice za države van Evropske unije (EU). Izuzetak od te odluke biće jedino Srbija, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

Evropska unija objavila je prošlog vikenda spisak 14 zemalja iz kojih će, uprkos pandemiji virusa korona, od 1. jula biti dozvoljen ulazak putnika, među kojima je Crna Gora, ali mađarska Vlada neće uvažitu tu listu.

"Za sada ne možemo da podržimo zahtjev EU zato što bi to bilo protivno zdravstvenim interesima mađarskog naroda", rekao je Orban u video-poruci na Fejsbuku.

Podsjetimo, Evropski savjet odlučio je ranije da na listu zemlja iz kojih može da se putuje u EU stavi 14 država: Srbiju, Crnu Goru, Alžir, Australiju, Kanadu, Gruziju, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruandu, Južnu Koreju, Tajland, Tunis i Urugvaj.

Riječ je o preporukama Savjeta EU, dakle „bez zakonske obaveze“, a da je na zemljama-članicama odluka o njihovoj primijeni.

U praksi to znači da zemlje-članice mogu, ali i ne moraju, postepeno da otvaraju svoje granice prema zemljama sa usvojene liste.

 

Izvor: rtcg