Slovenija zaoštrava granični režim sa Hrvatskom

Slovenski ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs potvrdio je da ova zemlja od danas Hrvatsku spušta sa "zelene" na "žutu listu" epidemiološki manje sigurnih država, čime se zaoštrava kontrola prilikom ulaska u Sloveniju.

Kako je pojasnio, to je učinjeno zbog pogoršanja epidemiološke slike u Hrvatskoj, ali u prvom redu zbog slovenskih državljana ili onih sa stalnim prebivalištem u Sloveniji koji su lagali slovenskim službenim tijelima prilikom povratka u Sloveniju.

"Svaki prelaz neke države sa 'zelene' na 'žutu' listu i obrnuto vezan je uz konkretno epidemiološko stanje“" rekao je Hojs.

Dodao je da je Hrvatska već prešla kriterijum od 10 novih zaraza na 100.000 stanovnika dnevno u razdoblju od 14 dana.

Posebni uslovi za one na "žutoj" listi znači da će oni morati u 14-dnevni karantin, osim u predviđenim izuzecima, a to su prekogranični radnici, turisti s potvrđenom rezervacijom, zdravstveni radnici, hitni slučajevi poput sahrana, vlasnici diplomatskih pasoša...

Hojs vjeruje kako se Hrvatska "relativno brzo", ako preduzme mjere i obuzda širenje infekcija, može vratiti na "zelenu" listu sigurnih država.

Za tranzit preko Slovenije bez zaustavljanja oni koji dolaze iz destinacija sa "žute" liste trebalo bi da imaju negativan rezultat testa, i to ne stariji od 36 sati.

Hojs je rekao da je režim pooštren prije svega zbog toga što su neki državljani Slovenije prije prolaska kroz Hrvatsku boravili u Srbiji, Bosni i Hercegovini, na Kosovu ili nekoj drugoj državi sa "crvene liste" epidemiološki vrlo rizičnih država, što nisu prijavili, kako bi izbjegli 14-dnevni obavezujući karantin i tako su doveli do novih zaraza u Sloveniji, gdje je zadnje sedmice dnevno bilježen dvocifreni broj infekcija.

Zbog toga će vlasnici slovenskih dokumenata od subote, kada iz Hrvatske dolaze na slovensku granicu, na graničnom prelazu dokumentima ili računima morati da dokažu da su boravili u Hrvatskoj, a ne na drugim destinacijama ako im to zatraži granična policija.

Izvor: RTCG