Parlamentarni izbori, učestvije 15 koalicija i partija

U Sjevernoj Makedoniji danas se održavaju deseti parlamentarni izbori od osamostaljenja te zemlje, a građani će glasati u posebnim uslovima zbog epidemije koronavirusa. Biračka mjesta otvorena su u sedam sati i na njima će birači moći da glasaju do 21 sat uz obavezno nošenje maske i druge epidemiološke preporuke.

U biračkom spisku je 1.814.263 građana sa pravom glasa, a na izborima učestvuje 1.578 kandidata iz 15 koalicija i partija, prenosi agencija MIA. Glavna borba očekuje se između dvije vodeće stranke - SDSM Zorana Zaeva i VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog. Najveća partija Albanaca, DUI, prvi put izlazi sa svojim kandidatom za premijera. U ponedeljak i utorak u SJevernoj Makedoniji su glasali lica zaražena virusom Kovid-19, oni koji su u samoizolaciji i bolesna lica, kao i zatvorenici i osobe koje su u pritvoru.

Zbog pandemije, Državna izborna komisija u toj zemlji je napravila posebnu proceduru za glasanje za građane koje su zaražene ili su u samoizolaciji. Sjeverna Makedonije je omogućila zbog pandemije da se formiraju posebni birački odbori sastavljeni od troje zdrastvenih radnika i predstavnika političkih partija, kako građanima koji su zaraženi virusom korona ne bi bilo uskraćeno pravo glasa. Na ovim izborima dijaspora neće glasati, jer se tokom vanrednog stanja nije prijavio dovoljan broj makedonskih državljana za glasanje. Prvobitno izbori je trebalo da budu održani 12. aprila, ali su zbog pandemije virusa Kovid-19 odloženi za 15. jul.

Izvor:MINA