Kon: Nemoguće da brojevi budu sasvim tačni

Član Kriznog štaba i epidemiolog Predrag Kon izjavio je da su brojevi značajni za praćenje trendova širenja zaraze koronavirusa, ali da je gotovo nemoguće da budu potpuno tačni.Kon je za RTS rekao i da broj ljudi koji se liječe kod kuće zavisi od izvora od koga se dobijaju podaci.

On je kazao da je i tokom pandemije svinjskog gripa 2009. godine postojala diskepanca između onoga o čemu se govorilo kao slučajevima, zbog toga što su se bilježili samo laboratorijski potvrđeni slučajevi."Tada nije bilo mogućnosti ovakvih kao što ima sad. Tada je neuporedivo više bilo oboljelih i umrlih nego što je prijavljivano", rekao je Kon.Kon je napomenuo da su te cifre vrlo jasni pokazatelji stanja, a da je neprihvatljivo da mediji istražuju pojedince.

On je naveo da su brojevi značajni zbog toga što se na taj način prate trendovi, ali i i da je gotovo nemoguće da budu potpuno tačni."Sa ovom tehnologijom oni se približavaju mogućnosti da budu u realnom vremenu potpuno tačni", naveo je Kon.On je rekao da se veliki broj ponovljenih i kontrolnih testova ne ubraja u kovid pozitivne slučajeve."Ponovo sve zavisi od samog izvora. Drugi izvor su neposredni podaci iz kovid ambulanti i oni su neprikosnoveni. Imate broj onih koji se jave, broj pregleda, pa posle se takvi upućuju kao sumnja na kovid, i to je treći broj, na pi-si-ar test", objasnio je Kon.On je upozorio da je problem što su ti rezultati kasnili sedam do osam dana, a da je sada dva do tri dana.

Izvor:mina