Preminula književnica Isidora Bjelica

Književnica Isidora Bjelica preminula je juče u Beogradu u 53. godini, potvrdila je Izdavačka kuća "Laguna".

Isidora Bjelica je rođena u Sarajevu 10. decembra 1967. godine gdje je i završila gimnaziju, a zatim je diplomirala na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu (odsjek dramaturgija) i magistrirala sa tezom "Tehnotriler kao savremeni oblik tragedije".

Jedno vrijeme radila je kao asistent na predmetu Scenario, a kao kolumnista i filmski kritičar pisala je za gotovo sve veće novine sa srpskog i jugoslovenskog prostora. Godinama je objavljivala feljtone, putopise i reportaže na različite teme.

Bjelica je objavila preko šezdeset knjiga, pedeset pod svojim imenom, a petnaest pod pseudonimom. U njenoj biografiji u Izdavačkoj kući "Laguna" napisano je da su skoro sve njene knjige bestseleri koji su doživjeli i po deset, petnaest izdanja.

Knjige - "Spas", "Spas 2", "Sama", "Voleti i umreti na Karibima", "Ljubav u Tunisu", "Moj deda Luj Viton", "Tajni život slavnih Srpkinja", "Princeze di Montenegro", "Dama iz Monaka", "Srpkinja" su prodate na desetine hiljada primjeraka. Svoju prvu knjigu "Prvi probuđeni" objavila je u ediciji "Pegaz" još sa 18 godina i dugo vremena je bila najmlađi član UKS-a. Kao pozorišni pisac i reditelj najveći uspjeh doživjela je sa dramom "Sarajka u Beogradu", koja je deset godina punila hale. Veoma uspješni komadi bili su i "Ozloglašena", "Psovači", "Tako je govorio Broz"... Za dramu "Skadarlijka" dobija i prestižnu nagradu za najbolji tekst i režiju na internacionalnom festivalu u Sarajevu.

Kao TV autor radila je nekoliko projekata, od toga "Klot-Frket" na BK televiziji i BN televiziji, i "Isidorin ljubavni vodič" na televiziji Metropolis. Kao scenarista i reditelj potpisuje 2000. godine prvi srpski nezavisni film "Dorćol-Menhetn". Kao modni dizajner šešira imala je preko deset revija, za koje je dobila niz internacionalnih priznanja. Autor je nagrađivanih radio-drama, od kojih je najveći uspjeh doživjela drama o Isidori Sekulić.

Tvorac je niza performansa i umjetničkog projekta Politart, koji je doživio veliku internacionalnu promociju, a posebno je zapažena njena izložba sa Nebojšom Pajkićem u Muzeju savremene umjetnosti "Egzibicija nacionalnog pomirenja". Dobitnica  je brojnih nagrada za književnost.

Izvor:RTS