Kon:Nove mjere za povratnike u zemlju

Epidemiolog i član Kriznog štaba Srbije Predrag Kon izjavio je da će gradjani koji se u Srbiju vraćaju iz epidemiološki rizičnih zemalja od petka imati obavezu da se elektronski prijavljuju zdravstvenom sistemu, tako što će sami ubacivati lične podatke u svoj elektronski zdravstveni karton, kao i da imaju obavezu da se jave u kovid ambulante samo u slučaju pojave siptoma respiratorne infekcije.

Kon je, gostujući danas na RTS-u, rekao da ova prijava već postoji kao test samoprocjene na portalu E-zdravlje, i da se očekuje da će sistem elektronskog prijavljivanja za one koji se vraćaju iz rizičnih zemalja početi sa radom od petka. Kon je naveo da je zdravstveni nadzor na takav način završava deset dana nakon prijave, kada je potrebno da se građani odjave. "Bitno je da budu prijavljeni.

Ovo je jedna od mjera gdje se ne podrazumijeva da će kazna biti glavni način borbe, ali onaj ko se bahato ponaša i dovede do zaražavanja drugih osoba, naročito sa tragičnim posljedicama, ne može da izbjegne ono što u zakonu piše", rekao je Kon. Prema njegovim riječima, Krizni štab za suzbijanje epidemije korona virusa je procijenio da će ova metoda kontrole epidemije biti izvodljiva, za razliku od uvođenja samoizolacije ili PCR testiranja za sve koji se vraćaju iz rizičnih zemalja, za koje je procijenjeno da neće biti moguće njihovo sprovođenje.

Izvor:RTCG