Hrvatska: Novi lider SDP-a Peđa Grbin

Novi predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) je 41-godišnji Pedja Grbin, dosadašnji potpredsjednik najveće hrvatske opozicione stranke, odlučili su danas članovi stranke.

On je, u drugom krugu unutarstranačkih izbora, sa osvojenih 65 odsto glasova pobijedio protivkandidata Željka Kolara. Pravo glasa imalo je 11.500 članova SDP, odnosno oni koji su uredno platili članarinu, a smatra se da je takvih tek petina.

Izbori za četvrtog predsjednika SDP održani su pošto se Davor Bernardić povukao s mjesta čelnika stranke poslije ubjedljivog poraza koalicije lijevog centra Restart, koju je predvodio SDP, na julskim parlamentarnim izborima.

Prvi predsjednik SDP bio je Ivica Račan, a poslije njegove smrti 2007. stranku je preuzeo sadašnji predsjednik države Zoran Milanović. On se povukao s te pozicije poslije gubitka parlamentarnih izbora 2016. kada nije uspio ponovo da formira vladu, a naslijedio ga je Davor Bernardić.

Četvrti predsjednik SDP rođen je u Puli 1979. i diplomirani je pravnik. Aktivni je poslanik u Saboru Hrvatske. U javnosti se smatra kandidatom kritičara dosadašnjeg predsjednika Davora Bernardića. U kampanji je slao pomirljive poruke, ali i najavio zaokret u vođenju stranke i saradnju s drugim strankama građanske orijentacije.

 

Izvor: RTCG