Dijalog sa Srbijom nije ni prvi ni drugi prioritet

Predsjednik pokreta Samoopredjeljenje (PS) Aljbin Kurti saopštio je sinoć da dijalog sa Srbijom ne može biti ni prvi ni drugi prioritet vlade.

Poslije sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom, Kurti je rekao da ne poriče važnost dijaloga sa Srbijom, ali da on treba da bude dobro pripremljen i iskren.Rekao je da ga je Lajčak informisao o procesu dijaloga uopšte.

"Još jednom sam objasnio da smo na ovim izborima pobijedili svojim programom pravde i zapošljavanja, da smo u uslovima pandemije COVID-19 i da nijesmo protiv dijaloga, ali želimo da je principijelan i dobro pripremljen", rekao je Kurti medijima poslije susreta sa Lajčakom.Kurti je upitan da li će dijalog sa Srbijom biti prvi prioritet kada on bude na čelu Vlade Kosova.

"To ne može biti ni prvi ni drugi prioritet, jer su to pravda i zapošljavanje. Ne poričem značaj dijaloga - takođe za EU, Kosovo i Srbiju i region, ali najvažnije je da je ovaj dijalog dobro pripremljen. Da bude iskren dijalog u kojem nijesmo pod pritiskom vremena, ali smo posvećeni suštini", rekao je Kurti.Kazao je da tokom sastanka nije bilo razgovora o mapi EU u kojoj je Kosovo prikazano kao dio Srbije.

Izvor: rtcg