Pokazali smo više evropskih vrijednosti i manira od EU

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev ocijenio je da frustracije oko blokiranih pregovora sa EU i kolaps sa isporukom vakcina daju prostor Rusiji i Kini na Balkanu.

Kako su prenijeli makedonski mediji, Zaev je upozorio EU da će njena reputacija "dobiti udarac na Balkanu i izgubiti mjesto pred rivalskim silama ako uskoro ne započne pregovore za članstvo sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom".

"Ukoliko put regiona u EU uspori to će otvoriti više prostora za druge sile, posebno za Rusiju i Kinu. Ako EU ne ispunjava svoja obećanja u ovom regionu to će biti manji podsticaj za Kosovo i Srbiju da nađu rješenje u razgovorima koje sponzoriše EU i učiniće da bude manje vjerovatno da BiH sprovede potrebne reforme", rekao je premijer Sjeverne Makedonije.

U intervjuu za briselski magazin "Politiko" koji je napravljen tokom prošlonedjeljne posjete Atini Zaev je odbacio ideju komesara EU za proširenje Olivera Varheija za razdvajanje početka pristupnih pregovora Albanije i Sjeverne Makedonije."Jasna je poruka protiv razdvajanja i nadam se da će Bugarska biti razumna", rekao je on i problem sa Sofijom opisao kao "nesuštinski", izražavajući optimizam da može da se nađe rješenje spora.Premijer Sjeverne Makedonije je istakao da se nada i pmoći zapadnih sila, uključujući američkog predsjednika Džozefa Bajdena.Ukoliko ne bude napretka, ocijenio je Zaev, proces proširenja će biti zamrznut najmanje još godinu i po zbog izbora u Bugarskoj, Njemačkoj i Francuskoj.

"Toliko mnogo žrtava i poslije toga EU da ne isporuči (obećano). To je problem. Pokazali smo više evropskih vrijednosti i manira od EU", rekao je Zaev, ali je i pored svih neuspjeha u posljednje vrijeme optimista da EU može da povrati povjerene brzim otvaranjem pregovora za članstvo.

Izvor: Rtcg