Hrvatska od 1. juna popušta mjere

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je danas da Hrvatska bilježi oko 38 odsto manje novooboljelih nego prošle sedmice i da bi od 1. juna moglo da dođe do popuštanja epidemioloških mjera.

On je na konferenciji za novinare rekao da su svi učesnici probnih događaja – simuliranog poslovnog prijema i svadbe, poslije sedam dana negativni na korona virus.

Capak je ocijenio da to pokazuje da je takve događaje moguće održavati ako na njima učestvuju vakcinisani, kao i oni koji su preboljeli korona virus ili imaju negativan test ne stariji od 48 sati.

"To pokazuje da smo blizu normale", rekao je Capak.

Ministar zdravlja Vili Beroš rekao je da je trenutno najmanje jednom dozom vakcinisano 34,2 odsto odraslih, što uz pad broja novoobolelih, pokazuje da bi turistička sezona mogla da bude dobra.

U Hrvatskoj je u posljednja 24 časa registrovano 525 novih slučajeva zaraze korona virusom na gotovo 6.000 testiranih, a umrlo je 28 osoba.

Aktivnih slučajeva trenutno je 4.633, među njima 1.331 pacijent na bolničkom liječenju, od toga na respiratoru 131. U protekla 24 sata oporavilo se 948 osoba, a testirano je njih 5.829.

Najmanje jednom dozom je vakcinisano oko 1,1 miliona odraslih, od kojih s dvije doze 357.412.

Izvor: rtcg