Hrvatska od petka ublažava mjere

Hrvatska od petka ublažava epidemiološke mjere, pa će biti dozvoljeno okupljanje više od 100 osoba umjesto dosadašnjih 25, ukida se zabrana privatnih okupljanja, a restorani će moći da rade i u zatvorenim djelovima, saopštio je danas Nacionalni štab civilne zaštite.Za razliku od restorana, kafići će i dalje moći da rade samo na terasama.

Produžava se za sat radno vrijeme svih ugostiteljskih objekata, kao i pekara, pa će moći da rade do 23 časa.Što se tiče svadbi, na njima će moći da prisustvuje do 120 osoba koje su vakcinisane ili su preboljele korona virus, odnosno imaju negativan test.

O tome će morati da vode računa organizatori koji će o svemu obavještavati civilnu zaštitu.Ponovo će moći da rade plesne škole i dečije igraonice, ali ostaje zabrana treninga u školskim dvoranama.

Takođe se ukida ograničenje maksimalno 40 odsto popunjenosti u javnom prevozu, ali ostaje obaveza nošenja zaštitne maske.Novost je i da djeca do 12 godina koja putuju u pratnji roditelja koji imaju potvrdu o vakcinisanju, preboljenju ili negativan test, za prelazak granice neće morati da imaju test, ili da idu u izolaciju.Hrvatska bilježi gotovo 42 odsto manje novooboljelih nego prije sedam dana.

Izvor: rtcg