Vučić negirao da Srbija ignoriše obaveze prema sudu u Hagu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić negirao je sinoć pred Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) da Beograd ignoriše svoje obaveze prema međunarodnom sudu u Hagu.

Na sjednici na kojoj su izvještaj podnijeli predsjednik i glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma UN za krivične sudove, Karmel Adjijus i Serž Bramerc, Vučić je rekao da Srbija "ozbiljno shvata" obaveze prema tom nasljedniku Haškog tribunala.

Adjijus je ranije sinoć optužio Srbiju da ne sarađuje sa Mehanizmom u Hagu jer odbija da postupi po obavezujućem nalogu za izručenje bivših poslanika Srpske radikalne stranke, Petra Jojića i Vjerice Radete, optuženih za nepoštovanje suda."Sudija Adjijus je rekao da Srbija ignoriše svoje obaveze, a sasvim je suprotno: Kad je zatraženo izručenje Jojića i Radete, Viši sud u Beogradu je odlučio da nijesu ispunjeni uslovi za njihovo hapšenje i izručenje.

Odluka je zasnovana na međunarodnom pravu i zakonima Srbije i obavezna je za nosioce izvršne vlasti u Srbiji", kazao je Vučić.On je naveo da je i Francuska kao suverena država odbila da izruči Hagu Florens Artman, optuženu za nepoštovanja suda, uz objašnjenje da ne izručuje svoje građane.

Vučić je rekao da je Srbija Haškom tribunalu izručila sve osobe koje je tužilaštvo optužilo, i da je dala i veliki broj svjedoka i obimnu dokumentaciju.

Izvor: rtcg