Spremni da nastave dijalog, ne prihvataju nametnuta rješenja

Srbija će nastaviti da insistira na očuvanju mira i pune stabilnosti, ali i sigurnosti za Srbe na Kosovu i Metohiji (KiM), ne prihvatajući rješenja nametnuta jednostranim kriminalnim akcijama, saopšteno je nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Navodi se da Srbija smatra neprimjerenim izjave u kojima se Beograd i Priština izjednačavaju i krivica prebacuje na obje strane."Srbija je spremna da nastavi dijalog u Briselu, ali neće da prihvati rješenja nametnuta jednostranim kriminalnim akcijama", kaže se u zaključcima.

Zaključke je prenio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i predloge i uslova koji su, kako je rekao, važni za održavanje mira na KiM, ali i za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.Da bi dijalog između Beograda i Prištine bio nastavljen, Vučić je kazao da je prvi uslov povlačenje svih kosovskih trupa sa sjevera KiM i povratak na pređašnje stanje."Drugi uslov je odgovor od Evropske unije da li Briselski sporazum postoji ili ne", kazao je Vučić, prenosi Tanjug.

Vučić je kazao da će Srbija od EU tražiti da u roku od mjesec odgovori na to pitanje, ali i na to kada će biti formirana Zajednica srpskih opština.

Izvor: Rtcg