"Spremni smo da ukinemo mjere, ako to uradi i Srbija"

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da je Vlada Kosova zainteresovana da se o pitanju privremenih registarskih tablica razgovara u Briselu, ali da je to srpska strana odbila.

On je nakon sjednice Vlade rekao novinarima da su zainteresovani za trajno rješenje problema slobode kretanja građana dvije zemlje i da će odluku povući ako tako postupi i srpska strana.Kurti je rekao da je počelo uvođenje privremenih tablica i da je "srećan što vidi pozitivan odgovor srpskih građana, na uvođenje te mjere".

"Ova odluka je jednaka mjeri koju Srbija primjenjuje više od dvije decenije. Još juče sam objavio da je odluka Kosova u okviru sprovođenja zakona i spreman sam da to uklonim ako imamo obavezu srpske strane da i ona to uradi", kazao je Kurti.

Rekao je da je Vlada Kosova spremna za sastanke u Briselu, ali pošto je srpska strana to odbila, zainteresovani su i za trajno rješenje kretanja građana i pozvao je predsjednike opština na sjeveru Kosova da uklone kamione sa puteva, jer su oni svojina tih opština.

izvor: rtcg