Kiseonik u RS odličnog kvaliteta, opozicija sumnja u nalaz

Afera "Kiseonik" potresa Republiku Srpsku već danima, a optužbe da je firma TGT Tehnogas bliska SNSD-u, isporučivala industrijski, a ne medicinski kiseonik zdravstvenim ustanovama u toj zemlji, demantovali su premijer RS Radovan Višković i ministar zdravlja Alen Šeranić.

Taj nalaz je, ipak, kontroverzan, po ocjeni opozicije u Republici Srpskoj, jer je provjera obavljena u Beogradu, a ne u referentnoj laboratoriji u BiH.Višković i Šeranić su saopštili da je laboratorija iz Beograda dobila rezultate analize kiseonika iz banjalučkog UKC-a, koji govore da se koristi medicinski kiseonik za liječenje pacijenata.

"Takozvana afera 'Kiseonik', koja je nametnuta, niti je postojala niti postoji, što daju rezultati referenetne ustanove koja je izvršila analizu. Uzorak uzet 28. septembra 2021. je pokazao da je čistoća kiseonika na jednoj lokaciji 99,90 posto, a na drugoj 99,92 odsto. Ovo znači puno bolje nego je propisano zakonom, jer da bismo nešto tretirali kao lijek, čistoća treba biti minimum 99,50", rekao je Višković.

Izvor: rtcg