Lideri u BiH da okončaju politički zastoj

Organizacija ze evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) pozvala je lidere u Bosni i Hercegovini (BiH) da okončaju politički zastoj i sprovedu izbornu reformu osmišljenu da ojača poljuljanu posleratnu demokratiju u zemlji.

Predsjednički i parlamentarni izbori u BiH zakazani su za oktobar 2022. godine, ali prije toga, do kraja 2021. godine, trebalo bi da budu usvojene izmjene i dopune izbornog zakona jer se u izbornoj godini ne mogu mijenjati izborni propisi.OEBS, koji je od završetka rata 1995. godine nadzirao izbore u BiH, preporučio je brojne promjene radi poboljšanja transparentnosti izbornog procesa, ali vlasti tri konstitutivna naroda to još nijesu učinila.

"Nažalost, čini se da je politička kriza trenutno zaustavila ovaj posao. Nadam se da će to biti samo privremeno i da će se rad na reformi izbornog zakona nastaviti u skladu sa preporukama", poručila je predsjedavajuća OEBS i šefica švedske diplomatije An Linde na konferenciji za novinare.

Donošenje odluka u vladi BiH blokirali su bosanski Srbi nakon što su se usprotivili novom zakonu koji kriminalizuje poricanje genocida i ratnih zločina, a koji je u julu donio bivši visoki predstavnik Valentin Incko.

Izvor: Mina