S. Makedonija od danas u potpunosti vojno integrisana u NATO

Sjeverna Makedonija je ispunila sve uslove i od danas će u potpunosti vojno biti integrisana u NATO, izjavila je ministarka odbrane Sjeverne Makedonije Radmila Šekerinska.

Na konferenciji za novinare ona je rekla da je završnom integrativnom konferencijom Sjeverne Makedonije i NATO završen "test period" za članstvo njene zemlje u Alijansi.Ovom konferencijom i sjutrašnjim potpisivanjem deklaracije Sjeverna Makedonija, kako je istakla, "bukvalno kompletira vojnu integeraciju sa NATO i postaje ravnopravna članica i u svim vojnim djelovima Alijanse".

"Pokazali smo da ispunjavamo zacrtane ciljeve i da čak u uslovima vrlo ambiciozne agende isporučujemo očekivane rezultate. Ovim, na neki način, završava naš 'test period' u NATO. Ispunili smo uslove za vojnu integraciju i produžavmo dalje sa takozanim zajedničkim NATO planiranjem", rekla je Šekerinska.

Proces vojne integracije Sjeverne Makedonije u NATO započet je prije dvije i po godine kada joj je upućen poziv za članstvo. Sjeverna Makedonija je u martu 2020. postala punopravna članica te vojnopoltičke alijanse.Prema riječima Šekerinske, razvoj Armije Sjeverne Makedonije se nastavlja i predviđena su 22 projekta, od kojih je dio završen, dio je započet, a dio će biti realizovan do 2028. godine.

Izvor: Rtcg