Erdogan održava veliki skup u Sarajevu

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan u maju dolazi u Bosnu i Hercegovinu gdje će u glavnom gradu održati veliki predizborni skup i to nakon što su Njemačka i Austrija zabranile turskom predsjedniku organizaciju političkog skupa u tim zemljama.

Kako piše provladin medij u Turskoj Jenisafak, Erdogan će u Sarajevo doći 20. maja, gdje planira da održi miting, kako se navodi, za 10 hiljada turskih državljana koji žive u BiH i koji će doći iz drugih evropskih zemalja.

U Turskoj će 24. juna biti održani prijevremeni predsjednički i parlamentarni izbori, a aktuelnoj vlasti u Turskoj u ovom trenutku je veoma važno da u jednoj evropskoj zemlji održi predizborni miting, nakon što su prošle godine Holandija i Njemačka zabranile organizaciju skupova povodom referenduma o izmjenama ustava u Turskoj.

Detalji Erdoganove posjete Sarajevu još nisu poznati, ali se očekuje da turski predsjednik zvanično otvori Kliniku za akušerstvo, čiju obnovu je finansirala TIKA, ili neki drugi objekat.

Nezvanično, u opticaju je i ozvaničenje nastavka radova na novoj zgradi Rijaseta Islamske zajednice, što će sa više od 10 miliona eura finansirati Turska.

 

Izvor:RTCG