Uskoro ćemo dobiti novu vladu Zorana Zaeva

Vicepremijer Sjeverne Makedonije i potpredsjednik Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Fatmir Bitići najavio je danas da će njegova zemlja uskoro dobiti novu vladu koju će ponovo predvoditi Zoran Zaev, ali da će biti promijenjeno nekoliko ministara.

Bitići je to rekao nakon što prošle sedmice nije uspio pokušaj opozicije da u parlamentu sruši vladu Zorana Zaeva, čiju okosnicu čine SDSM i najveća albanske partija DUI Alija Ahmetija.Par dana prije toga Zaev je odložio podnošenje ostavke na mjesto premijera i lidera stranke, koje je najavio poslije neuspjeha na lokalnim izborima.

"U našem društvu skoro je nemoguće da imate premijera koji nije predsjednik vodeće partije, osim ako se ne radi o tehničkoj ili eksperskoj vladi. Sada slijedi konsolidacija partije i novi madatar za sastav vlade. Smatram da ćemo uskoro dobiti 'Zaev tri vladu', s tim što će biti promijenjeno šest, sedam ministara. Mislim da nam on treba da bi produžili neki procesi", rekao je Bitići za portal "Sloboden pečat".

Poslije neuspjelog pokušaja opozicije koji je predvodio VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog da uz podršku Bese, jedne od manjih partija vladine koalicije, izglasa nepovjenjenje vladi Zorana Zaeva iz vladajućih stranaka SDSM i DUI stižu informacije da se radi na ukrupnjavanju vladajuće većine i da se razgovara sa poslanicima svih opozicionih partija, osim sa "Levicom" (strankom koja zastupa ekstremno desne stavove).

Izvor: Rtcg