U Srbiji danas referendum

Građani Srbije s pravom glasa danas će na referendumu odlučivati o promjenama Ustava te države, u dijelu koji se odnosi na pravosuđe.

Pitanje na koje će se odgovarati sa "da" ili "ne", glasi "Da li ste za potvrđivanje Akta o promjeni Ustava".

Izjašnjavanje je organizovano od 7.00 časova do 20 časova uveče.

Republička izborna komisija izdala je uputstvo o održavanju referenduma u uslovima epidemije korona virusa, koje određuje i način izjašnjavanja oboljelih od korone.

Prije raspisivanja referenduma usvojen je zakon koji briše cenzus, kako je to određeno Ustavom iz 2006. godine. Promjena Ustava je usvojena ako je za to glasala većina izašlih birača.

Tvorci amandmana za promenu Ustava u dijelu koji se odnosi na pravosuđe, naveli su kao glavnu prednost u odnosu na sadašnja rješenja, da se izbor sudija i tužilaca "seli" iz Narodne skupštine u najvažnija sudska i tužilačka tijela.

U sastav Visokog savjeta sudstva i Visokog savjeta tužilaštva, pored sudija i tužilaca, ulaze, kao nova kategorija, "istaknuti pravnici" koji se biraju u Narodnoj skupštini.

U njihovom sastavu više neće biti predsjednik skupštinskog Odbora za pravosuđe, ali u Visokom savjetu tužilaštva ostaje ministar pravde, za razliku od Visokog savjeta sudstva. Tužilaštvo je i u sadašnjem Ustavu navedeno kao samostalni državni organ, ne i nezavisno.

 Izvor: Rtcg