ZB za Brisel riješeno pitanje u smislu zone interesa

Nove geopolitičke okolnosti vratile su Zapadni Balkan na evropsku agendu, ali čini se da je za Brisel taj region riješeno pitanje u smislu zone interesa, smatraju sagovornici Dnevnika, potpisnici apela civilnog društva za pridruživanje Balkana Evropskoj uniji (EU). Kako navode, u toku je prilogađavanje evropske politike proširenja novom geopolitičkom okruženju.

Više od stotinu intelektualaca iz regiona u jednom dokumentu pokušalo je da ukaže međunarodnoj zajednici na koja kritična pitanja da obrati pažnju. Vrijeme je, poručuju, podsjetiti na osnovne vrijednosne ciljeve koje treba postići na Balkanu.

"Apelovali smo na stabilnost BiH, sprečavanje uticaja Srbije i SPC, ali u drugih zemalja u regionu, naravno da smo apelovali na veću pažnju kada je riječ o uticaju Rusije, pokušaj da seintenziviraju napori na međusobnom priznanju Srbije i Kosova i intenziviraju evropske integracije vezano za Sjevernu Makedoniju i Albaniju", rekao je predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović.

Politikolog i novinar Boris Varga smatra da je apel možda stigao kasno, ali dobro je, kaže, da postoji. "Kao protivteža mogućih objašnjenja političara zašto region, odnosno njihove države nijesu dobile neke nove smjernice i ohrabrenja ulaska u Evropsku uniju. Ono što jeste problem sa EU jeste problem liderstva u uslovima rata s Rusijom i jedne nespremnosti da se integriše Zapadni Balkan i da se da jasna perspektiva integracije, čak se očekivalo da će dati neku vrstu pristupa regate, recimo da bi Crna Gora mogla biti prva integrisana, Sjeverna Makedonije druga, Albanija treća, imajući u vidu da su to sve države koje su već članice NATO-a", rekao je Varga.

Izvor: Rtcg