"Spremni smo za EU, čeka nas naporan rad"

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski kazao je da je njegova zemlja spremna za Evropsku uniju (EU) i najavio naporan i posvećen rad na reformama i usaglašavanju sa evropskim standardima.

"Rekao sam to juče, reći ću i danas. Spremni smo za EU! Sada moramo da operacionalizujemo tu spremnost i ubrzano da zakoračimo naprijed. Od danas počinje nova etapa napornog i posvećenog rada na reformama, na usaglašavanju našeg prava sa evropskim pravom, na ekonomskom, političkom, društvenom razvoju, višem kvalitetu života, visokim standardima poštovanja vladavine prava", rekao je Kovačevski.

Premijer Sjeverne Makedonije je to rekao na prijemu koji je organizovao povodom početka pregovora sa Evropskom unijom. Na prijemu su bili državno-politički vrh zemlje,  narodni poslanici, ambasadori zemalja članica EU,  predstavnici civilnog društva i medija i privrednici.Kovačevski je rekao da je vlada, vođena principom patriotskog i državničkog ponašanja, donijela konačnu odluku da prihvati izmijenjeni francuski prijedlog, čime je obezbijedila očuvanje i konsolidaciju makedonskog identiteta, makedonskog jezika, kulture i posebnosti, kao i početak pregovora sa EU.

Uvjeravam vas, rekao je, a to su u više navrata potvrdili i visoki predstavnici Evropske unije, i ovdje i juče u Briselu, da su stavovi Sjeverne Makedonije očuvani i potvrđeni.

Izvor: Rtcg