Jedini način rješavanja problema na Balkanu je ubrzavanje članstva u EU

Predsjednik Slovenije Borut Pahor izjavio je da je dugoročno gledano, jedini način rješavanja problema na Zapadnom Balkanu ubrzanje procesa članstva zemalja u Evropskoj uniji, ali da ukoliko Srbija odluči da stane na "drugu stranu", budućnost Republike Srpske u Bosni i Hercegovini može dobiti drugačiji zamah.

On je tokom posjete Turskoj izjavio agenciji Anadolija da već duže vrijeme pokušava da skrene pažnju svojih kolega u NATO i EU na događanja na Zapadnom Balkanu.„Neke zemlje su pod direktnim pritiskom Rusije“, istakao je Pahor, dodajući da je Srbija pod velikim pritiskom da uvede sankcije zapadnog bloka i EU.

Pahor je napomenuo da pridaje važnost članstvu u EU kako bi se pokazalo na čijoj su strani sve zemlje, uključujući i Srbiju.„Jedino rješenje je ubrzati proces članstva u EU. Mislim da bi EU trebalo da učini više. Sličan proces vidimo i u odnosima Kosova i Srbije, kao i u napetosti između pojedinih etničkih grupa u BiH, gdje se sa zebnjom očekuju izbori“, kazao je Pahor.

On je naveo da bi trebalo biti sličnog ubrzanja i ulaska Bosne i Hercegovine u NATO.„Želim da BiH postane sledeća članica NATO, članstvo BiH u NATO važno je za promjenu kretanja na Zapadnom Balkanu“, kazao je Pahor.Napominjući da radi i na tome da BiH do kraja godine dobije status kandidata za članstvo u EU, Pahor je istakao važnost početka pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije za Zapadni Balkan.Rekao je da na Zapadnom Balkanu ima isto toliko prilika koliko i problema.

Izvor: Rtcg