"Na proljeće 2023. očekuje se međusobno priznanje Srbije i Kosova"

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sporazum Beograda i Prištine, koji kako je naveo podsjeća na onaj koji su sklopile dvije Njemačke nakon Drugog svjetskog rata, trebalo da omogući integraciju Kosova u međunarodne institucije, uključujući i Ujedinjene nacije.

On je naveo da se pregovori sa Srbijom oko normalizacije odnosa Kosova i Srbije zasnivaju na ponudi Evropske unije (EU) koju je podržao i Berlin i Pariz.

"Od 9. septembra ove godine, mi imamo jedan model na koji ćemo se oslanjati tokom naših budućih pregovora, koji moraju da počnu odmah. Zapravo, tu se kaže da za nekoliko dana, pa otprilike do sledećeg proleća, trebalo bi da imamo sporazum za potpunu normalizaciju odnosa", rekao je Kurti, za podgoričku Gradsku TV.

Prema njegovim rečima, u međuvremenu, dogovor je da Kosovo ne nastavlja sa kažnjavanjem vozača automobila koji imaju tablice KM i druge iz vremena vladavine Slobodana Miloševića.

"Srbija neće više izdavati takve tablice i mi im dajemo mogućnost, prostor od nekoliko mjeseci, kao mjere za međusobno povjerenje, da bismo postigli ovaj dogovor koji je veoma važan, ne samo za Kosovo i Srbiju, nego i za cio naš region", istakao je Kurti.

Kurti je naglasio da je nakon proglašenja nezavisnosti Kosovo postalo normalna država, ali da Srbija to nije, i da je to stvar, kako je ocijenio, srpskog naroda.

"Ni naši odnosi nisu normalni. Normalizacija odnosa znači da na kraju imamo jedan sporazum, dogovor koji je međunarodno pravno obavezujući i u kojem, kao fokus, imamo međusobno priznanje. Znate da Kosovo ne priznaje Srbiju, Srbija ne priznaje Kosovo, i sada imamo rok da se to međusobno priznavanje sprovede negdje do proljeća sljedeće godine. To je dogovor koji je sinoć postignut i koji je Srbija prihvatila", kazao je Kurti.

Srbija je, dodaje, prihvatila i da se otvore pregovori koji će biti bazirani na toj ponudi iz Brisela, uz podršku Francuske, Nemačke i SAD, a plan je da iduće ili one naredne nedelje bude organizovan sastanak u Briselu, gde će početi pregovori o normalizaciji odnosa.

"Od 33 sporazuma koji su u postigli Kosovo i Srbija u Briselu, dve trećine Srbija nije izvršila, nije implementirala. Imamo gorko iskustvo sa Srbijom u smislu da su dve potpuno različite stvari potpisati i implementirati sporazum. Radiću na tome da potpisivanje sporazuma i njegova implementacija dođu u isti kontekst", kazao je on.

Izvor:rtcg