"Postoji šansa da zemlje regiona napreduju na evroatlantskom putu"

Pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid izjavila je da za zemlje Zapadnog Balkana postoji prilika da napreduju na putu evroatlantskih integracija.

Ona se u intervjuu za "Glas Amerike" posebno osvrnula na izazove između Kosova i Srbije, i naglasila da dvije zemlje moraju donijeti teške odluke, a da SAD i EU žele da im pomognu i podrže ih u tome."SAD i Evropska unija ne pokušavaju da nametnu rešenje za odnose Kosova i Srbije, već da im pomognu da donesu teške odluke. Oni pokušavaju da budu snaga koja će donijeti promjene na bolje i Kosovu i Srbiji. Da su me, prije nego što sam preuzela ovaj zadatak, pitali da li će Rusija krenuti u veliki napad na Ukrajinu, moj odgovor bi bio ne i pogriješila bih. Tako je teško da se predvidi budućnost", rekla je Donfrid u intervjuu Glasu Amerike na albanskom jeziku.

Američka zvaničnica istakla je da za zemlje Zapadnog Balkana postoji prilika da napreduju na putu evroatlantskih integracija."Duboko vjerujem da građani Kosova i Srbije svoju budućnost vide kao punopravni članovi evroatlantske zajednice. Ima li teških odluka koje Kosovo i Srbija moraju donijeti, apsolutno. Hoćemo li mi biti tu da ih podržimo dok donose ove teške odluke - naravno. Te odluke se ne mogu nametnuti, ali su neophodne", rekla je Donfrid."Kosovo i Srbija trebalo bi da žele da ostvare budućnost koja je pred njima i da budu spremni da donose odluke koje mogu izgledati bolne. Mi ćemo biti uz njih, ali možemo samo da pomognemo i pokušamo da obezbijedimo tu budućnost, a Kosovo i Srbija treba da urade težak posao", poručila je Donfrid.

Zvaničnica Stejt departmenta govorila je i o ruskoj agresiji u Ukrajini koja traje skoro godinu dana i američkoj pomoći koju pruža odbrani te zemlje.

Izvor: Rtcg