"Vrijeme je za osnivanje Zajednice opština na Kosovu sa srpskom većinom"

Savjetnik američkog Stejt Departmenta Derek Čolet i specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar u autorskom tekstu objavljenom u Koha.net i Kossev media, ponovo se pozivaju na osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom. Čolet i Eskobar su takođe rekli da je jedan od najvažnijih ciljeva SAD-a na Zapadnom Balkanu da pomogne u stvaranju uslova "za zdrave, mirne i stabilne odnose između Srbije i Kosova". "Proteklih nedjelja, zajedno sa Francuskom, Njemačkom, Italijom i Evropskom unijom, putovali smo u Beograd i Prištinu kako bismo ohrabrili obje strane da prihvate prijedlog EU da obje zemlje normalizuju odnose, da prekinu krug krize i konfrontacije i odlučno unaprijede svoje evropske integracije.

Ovo je istorijska prilika za koju vjerujemo da bi obje strane trebale iskoristiti", navodi se, između ostalog, u njihovom tekstu. Čolet je naveo da je sa Kurtijem razgovarao i o unapređenju razgovora o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu. Kosovo i Srbija, uz posredovanje EU, potpisali su sporazum o formiranju Zajednice 2013. godine. Još jedan sporazum potpisan je 2015. godine. Ustavni sud Kosova je 2015. godine utvrdio da sporazum nije u potpunosti u skladu sa Ustavom, ali da se članovi mogu usaglasiti. Srbija traži da Kosovo primijeni postignute sporazume, ali se Vlada Kosova izjasnila protiv monoetničkog udruživanja.

Čolet i Eskobar kažu da je bilo mnogo diskusija o Zajednici, ali da je sada, prema njihovim riječima, došlo vrijeme da se jasno pokaže šta ova Zajednica jeste, a šta nije. "Generalno, Zajednica bi bila struktura za opštine sa većinskim srpskim stanovništvom za koordinaciju pitanja i usluga kao što su obrazovanje, zdravstvo, urbano i ruralno planiranje i lokalni ekonomski razvoj – drugim riječima, funkcije za koje su sve opštine na Kosovu odgovorne," kažu američki zvaničnici. Dodaju da je to način poboljšanja svakodnevnog života građana, izgradnje povjerenja između etničkih Srba i centralne vlade, obezbjeđivanja boljih veza između sjevera i ostatka zemlje i stvaranja mehanizama da Srbi više učestvuju u društvenom životu Kosova. Kažu da se oštro protive stvaranju bilo kakvog etničkog sastava nalik Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini i da međunarodna zajednica ne želi da nametne rješenje. "Umjesto toga, tražimo od Kosova da pruži svoju viziju za ovu Zajednicu, i spremni smo da pružimo stručnost i političku podršku kako bismo osigurali da ono funkcioniše u najboljem interesu Kosovara", poručili su zvaničnici.

Izvor:RTCG