Dodik najavljuje secesiju, ako Šmit nametne zakon o državnoj svojini

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je ponovo najavio mogućnost secesije RS u slučaju da visoki predstavnik Kristijan Šmit nametne zakon o državnoj imovini na nivou Bosne i Hercegovine.

"Ako oni hoće neka to provjere, neka izvole. Imovina je crvena linija", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, osporavajući bilo kakvu mogućnost da parlament BiH usvoji zakon o državnoj imovini.

Dodao je da će, ako Šmit nametne zakon o državnoj imovini, istog trenutka biti održana sjednica Narodne skupštine RS o izdvajanju iz BiH.

On smatra da je pitanje imovine riješeno Dejtonskim sporazumom i da nepokretna imovina pripada entitetima, a ne državi BiH.

Poslije sastanka predsjednika stranaka vladajuće koalicije, Dodik je rekao da će koalicionim partnerima predložiti da razmotre svoj odnos prema SAD-u, nakon što se na "crnoj listi" te države našao i direktor Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS Dragan Stanković.

"Apsolutno je neprihvatljivo da se SAD ovako ponaša prema našim ljudima… Moj odnos prema njima će biti rigorozoran, ali ćemo izgraditi zajednički stav", najavio je Dodik.

On je optužio SAD i Kancelariju visokog predstavnika (OHR) da su "nanijeli previše zla" u BiH.

"Šta je OHR? To je nešto što ne postoji, postoji visoki predstavnik koji je lažan, postoji osoblje, koje opet ne postoji bez visokog predstavnika. Tako da to mogu da objese mačku gdje hoće", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, OHR i SAD su "devastirali Dejtonski sporazum i u završnoj su fazi degradacije Republike Srpske".

Dodik iznio je i teške optužbe na račun američkog ambasadora u BiH Majka Marfija, za koga je rekao da "stalno drži neka predavanja, da je nadobudan i da je na strani muslimana (Bošnjaka)".

Komentarišući izjave lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića da će u vezi sa pokušajima RS da "oduzima državno vlasništvo i da će Dodik svojim ponašanjem izazvati konflikte", predsjednik RS je rekao da taj bh. entitet neće sukobe, ali da prati šta govore bošnjački političari.

Prema njegovim riječima, svaki ulazak oružanih snaga jednog entiteta u drugi smatraće se agresijom, dodavši da RS ne namjerava nikoga da napada.

"RS je naš grunt, a BiH je sastavljena od entieta. Nama su data prava Dejtonom i mi ih uzimamo", istakao je Dodik.

 

Izvor: RTCG