"Zadovoljstvo što je dijalog popularan u regionu, ali pregovori, ipak, u Briselu"

Portparol visokog predstavnika EU za vanjsku politiku Peter Stano, komentarisao je ponudu premijera Dritana Abazovića da Crna Gora bude domaćin narednih rundi pregovora Srbije i Kosova, ističući zadovoljstvo što je dijalog postao popularan u regionu.

"Zadovoljstvo nam je što vidimo da dijalog postaje popularan u regionu i da sve više zemalja nudi mogućnost da bude domaćin, ali idemo korak po korak, sjedište dijaloga je u Briselu", kazao je Stano na press konferenciji za briselske dopisnike. Stano je naglasio i da je tokom sastanka predsjednika Srbije i premijera Kosova u Ohridu postignut važan korak, i da je sada važno raditi na implementaciji sporazuma i aneksa. Podsjetio je i da je dogovor imao i epilog tokom Savjeta ministara vanjskih poslova, gdje je šef EU diplomatije Žozep Borelj o tome informisao EU ministre, kao i tokom Evropskog savjeta, kada su lideri podržali sporazum i naglasili da "obje strane moraju da nastave sa brzom implementacijom obaveza".

"Počeli smo institucionalni posao kako bismo operacionalizovali prve korake, to znači usaglašavanje zajedničke pozicije kada je riječ o poglavlju 35, i relevantnih koraka sa strane Kosova", rekao je Stano. Portparol EK je najavio i da će sljedeće sedmice u Briselu biti održan sastanak glavnih pregovarača Srbije i Kosova, uz posredovanje EU, kako bi se napredovalo u svemu što je dogovoreno u Ohridu i preduzeli prvi koraci ka implementaciji.

Izvor: RTCG