Počela najveća međunarodna vojna vježba na Balkanu

Ceremoniji održanoj na Trgu Skenderbeg prisustvovali su predsjednica Kosova Vjosa Osmani, premijer Albin Kurti, poslanici Skupštine Kosova, ministri Vlade Kosova, gradonačelnici opština, predstavnici NATO-a i KFOR-a, te ambasadori akreditovani na Kosovu, prenosi Anadolija.

Predsjednica Osmani je u svom govoru rekla da je ova vježba istorijska u mnogim aspektima, posebno za najmlađu vojsku na evropskom kontinentu, za Kosovske bezbjedonosne snage.

„Zajedno smo jači protiv snaga koje žele da nas podjele, dokazujući da su naše jedinstvo i saradnja ključni za sigurniju i mirniju budućnost. Glavni cilj 'Defender 23' jeste da se demonstrira vojna i borbena sposobnost Sjedinjenih Država i savezničkih snaga protiv potencijalnih agresora i da uvjeri evropske saveznike i partnere da je kontinent bezbjedan od mogućih napada“, naglasila je Osmani.

Premijer Kurti rekao je da je Kosovo na četvrtom mjestu po broju učesnika ove vježbe, što pokazuje volju za promjenu odbrambenog sistema KBS-a.

„Bezbjednost evropskog kontinenta je naš vitalni interes, kao zemlje koja vjeruje u ono što voli, ljudska prava i vladavinu prava, mir i demokratiju. ‘Defender Europe 2021’ održan je manje od godinu dana prije nego što je Rusija na najagresivniji i najbrutalniji način otkrila svoje krvave namjere da se nasilno proširi duboko u Evropu. ‘Defender Europe 23’ odvija se u napetoj stvarnosti 15 mjeseci nakon ruske invazije na Ukrajinu i kao takav direktno se bavi ne samo budućnošću Evrope već i cijelog svijeta. Stoga je neophodna priprema za suočavanje sa poznatim prijetnjama, kao i sa nepredvidivim“, naglasio je Kurti.

Naveo je da su više od godinu dana vršene intenzivne pripreme za uspješnu realizaciju ove vježbe, kroz ulaganje u opremu i sisteme naoružanja, infrastrukturu, obuku i obrazovanje.

Ministar odbrane Armend Mehaj rekao je da Kosovo gradi vojsku prema standardima NATO-a.

„Naše odredište je jedno i jedino, članstvo u NATO. Dakle, ispunićemo svaku obavezu koja je potrebna da postanemo dio Sjevernoatlantske alijanse“, naglasio je Mehaj.

Prisutnima se obratio i američki ambasador na Kosovu Jeffrey Hovenier koji je kazao da je cilj vježbe da pokaže da spremnost i voljna da za zajedničku savezničku odbranu od opasnosti. Pohvalio je brzu reakciju KBS-a nakon zemljotresa u Turskoj i Albaniji.

Kosovo je domaćin za 24.000 vojnika iz 25 zemalja, a vojnu vježbu predvodi američka vojska za Evropu i Afriku. U vojnoj vježbi učestvuje 1.300 pripadnika KBS-a, a kosovski dio će biti izvedene u Babaju i na aerodromu u Đakovici.

Kosovo će od 21. maja do 2. juna biti domaćin međunarodne vježbe u regionu zapadnog Balkana „Defender Europe ’23“.

izvor-rtcg