U SAD produženo važenje uredbe o vanrednoj situaciji za Z.Balkan

U SAD produženo važenje uredbe o vanrednoj situaciji za Z.Balkan

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džo Bajden produžio je za još godinu dana uredbu o vanrednoj situaciji za Zapadni Balkan.

Ocijenio je da situacija na Zapadnom Balkanu i dalje predstavlja prijetnju po nacionalnu bezbjednost i spoljnu politiku SAD-a.

Uredba koja je prvi put uvedena 26. juna 2001. godine i produžavana još nekoliko puta, važila je do 26. juna 2024.

"Akcije osoba koje prijete miru i međunarodnim naporima za stabilzaciju stanja na Zapadnom Balkanu, uključujući akte ekstremističkog nasilja i remetilačke aktivnosti, koje koče napredak ka efikasnoj demokratskoj vladavini i punoj integraciji u transatlantske institucije, i dalje predstavljaju neobičnu i vanrednu prijetnju za nacionalnu bezbjednost i spoljnu politiku SAD", piše u saopštenju o produženju važenja uredbe koje je objavila Bijela kuća.

Navedeno je da je 26. juna 2001. uredbom pod brojem 13219 tadašnja administracija proglasila vanredne mjere na području Zapadnog Balkana u skladu sa Zakonom o međunarodnim vanrednim ekonomskim ovlašćenjima.

To je, kako je ukazano, primijenjeno kao vid rješavanja prijetnji nacionalnoj i spoljnoj politici SAD-a.

"Osobe koje pomažu, sponzorišu ili podržavaju nasilje u bivšoj Makedoniji, sada Sjevernoj Makedoniji, ali i drugim djelovima regiona i aktivnosti kojima se opstruira primjena Dejtonskog sporazuma u Bosni i Heregovini ili Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija donijete 10. juna 1999.", navedeno je u saopštenju.

Podsjeća se da je sadržaj uredbe izmijenjen 2003, da bi se primijenili dodatni koraci u vezi sa ometanjem primjene Ohridskog okvirnog sporazuma iz 2001. prema Sjevernoj Makedoniji.

Uz to, juna 2021. prošireno je važenje uredbe na nacionalnom nivou.

Tada je precizirano da stanje na prostoru bivše Jugoslavije i Albanije u posljednje dvije decenije, uključujući podrivanje poslijeratnih sporazuma i institucija nakon raspada zemlje, kao i široko rasprostranjenu korupciju u vladama i institucijama na Balkanu, ometa napredak ka efikasnom i demokratskom upravljanju.

"Otežane su i pune integracije u transatlantske institucije, što predstavlja prijetnju po nacionalnu bezbjednost i spoljnu politiku Sjedinjenih Država", navedeno je u saopštenju Bijele kuće.

IZVOR I FOTO: RTCG. ME