Vatikan će čuvati svoju poziciju o Kosovu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon razgovora s poglavarom Rimokatoličke crkve papom Franjom, izjavio da će "Vatikan čuvati svoju poziciju" o Kosovu.

"To je ono što mogu da kažem i što je važno za građane", rekao je Vučić upitan koliko je, poslije sastanka sa papom siguran da Vatikan neće promijeniti svoj stav po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavinosti Kosova.

On je rekao da Vatikan želi razgovore i mirno rješenje između Srba i Albanaca.

Vučić je, kako se navodi, prenio papi da Srbija "izuzetno cijeni principijelnu poziciju Svete stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i razumijevanja za poziciju Srbije utemeljenu na poštovanju međunarodnog prava.

Vučić je u razgovoru s papom, sa kojim se sastao jutros u Vatikanu, istovremeno zahvalio na konstruktivnom pristupu Svete stolice po tom pitanju.

Kako je navedeno na profilu predsjednika "Budućnostsrbijeav" na Instagramu, uz fotografije sa sastanka, Vučić i papa su razgovarali o bilateralnim odnosima, evrointegracijama Srbije, regionalnoj i međunarodnoj saradnji.

Vučić je naglasio da je saradnja između Srbije i Rimokatoličke crkve vrlo dobra i na izuzetno konstruktivnom nivou, uz obostrano uvažavanje, navodi se na profilu na Instagramu, uz fotografije sa sastanka.

Vučić je istakao da je Srbija dugoročno opredijeljena da njeguje i unapređuje odnose sa Svetom stolicom, dodavši da će naredne godine obilježiti 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dviju država.

Izvor: RTCG