Preispitati dugi proces pregovora s EU

Francuska podržava ulazak zemalja Zapadnog Balkana u redove Evropske unije, ali traži da se predug i nedjelotvoran proces pregovora o tome potpuno preispita unutar Unije, izjavila je francuska ministarka za Evropu Ameli de Monšalen uoči ministarskog zasjedanja EU u Luksemburgu.

Šefovi diplomatija EU treba da se dogovore da li Sjevernoj Makedoniji i Albaniji odobriti datum početka pregovora o članstvu, što su dolazeći na zasjedanje podržali mnogi ministri, kao i njemački državni sekretar Mihael Rot "saglasno odluci Bundestaga".

Stef Blok, šef diplomatije Holandije koja je uz Francusku najviše uzdržana prema otvaranju pregovora sa Skopljem i Tiranom, rekao je da svi preduslovi moraju biti ispunjeni i da vlasti u Skoplju moraju posebno da riješe problem specijalnog tužioca za korupciju, dok je za Albaniju ocijenio da još nije sprovela na djelu uslove vezane za vladavinu prava.

Francuska ministarka za evropske poslove Ameli Monšalen je izjavila da "nije u pitanju veto" Francuske oko početka pregovora o članstvu s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

"Proširivanje se priprema u Evropskoj uniji i Francuska je za temeljito preustrojstvo tog procesa, a vidimo da je to proces koji je razočaravajući, dug, dug za te zemlje i uopšte ne stvara obavezno povjerenje članica EU jer vidimo da je vremenski razvučen", naglasila je francuska ministarka.

"I zato najprije moramo razmotriti šta Evropska unija mora da učini u pristupu proširivanju, pregovorima, tim poglavljima koja se razvlače bez kraja i što nema odgovora na očekivanja građana", predočila je Ameli de Monšalen.

Ona je primijetila "i da se zemlje koje su okončale pregovore (postale članice) suočavaju sa stalnim odlivom stanovništva, kao što vidimo u slučajevima Bugarske, Rumunije, Hrvatske".

"Najprije moramo da postavimo pitanje samog procesa proširivanja i da li je on djelotvoran, a naš je zaključak da nije", stavila je do znanja francuska ministarka i podvukla da Francuska traži da se "organizacija pregovora o članstvu preispita u cjelini".

Izvor:RTCG