Kevin Spejsi u ulozi za koju neće dobiti Oskara

Počelo je suđenje osramoćenom američkom glumcu kog sin TV voditeljke optužuje da ga je napastvovao, pa mu nakon otkaza iz serijala ‘Kuća od karata’ i gubitka novih uloga prijeti i kazna zatvora od pet godina.

Američki glumac Kevin Spejsi (59), dvostruki dobitnik Oskara, dugogodišnji umjetnički direktor londonskog pozorišta Old Vik i zvijezda TV serije “Kuća od karata”, našao se u novoj ulozi s kojom nema izgleda za Akademijinu nagradu, ali bi mu mogla donijeti pet godina zatvora: u sudnici na ostrvu Nantaketu u Masačusetsu protiv njega je podignuta optužnica za seksualni napad na Vila Litla. Glumac je 2016. u ostrvskom baru Club Car, navodno, ponudio piće tada 18-godišnjem radniku te mu nakon nekoliko čaša pića nasrtljivo gurnuo ruku u pantalone zahtijevajući seks.

Momak je djelić nemilog incidenta snimio telefonom i snimak poslao svojoj djevojci na snepčet, što će sad poslužiti kao dokazni materijal, a uspio je da se izvuče tek kad je Spejsi otišao u WC. Na sudu je glumac preko svog advokatskog tima izjavio da nije kriv i da će se braniti sa slobode, dok mu je sudija zabranio pristup žrtvi i svjedocima i zakazao sljedeće ročište za početak marta.

Za događaj u baru na Nantaketu možda se nikad ne bi saznalo da se traumatizovani momak nije povjerio majci, TV voditeljki Heder Unruh, šta se dogodilo. Ona je i prijavila napad, ali tek godinu kasnije, nakon što je u oktobru 2017. u javnost izašao gej glumac Entoni Rap, koji je, ohrabren pokretom #MeToo, otkrio da mu je bilo samo 14 godina kad ga je 1986. tad 26-godišnji Kevin pozvao na zabavu gdje ga je odnio na krevet i zatim se bacio na njega. To svjedočanstvo pokrenulo je lavinu optužbi i javilo se više od 30 osoba, redom muškaraca, koji tvrde da ih je Spejsi napastvovao, uznemiravao pa i pokušao da siluje, a među njima je i Hari Drajfus (28), sin slavnog glumca Ričarda Drajfusa.

Premda važi za jednog od najdarovitijih holivudskih glumaca, koji se iskazao u zahtjevnim ulogama kao što su ona Kajzera Sozea u “Dežurnim krivcima” i muškarca u kriznim godinama u “Američkoj ljepoti” Sema Mendesa, za koje je dobio Oskare, Kevina Spejsija odrekli su se praktično svi, pa i njegov agent i bliski prijatelj Juan Louenstajn.

U pokušaju odbrane od Rapovih optužbi glumac je na Tviteru objavio da se ne sjeća njihovog susreta prije više od 30 godina, ali se svejedno izvinio za “pijano i neprimjereno ponašanje”, te izjavio da više neće kriti svoju intimu nego bira “da otvoreno živi kao gej muškarac”. Do tada je pomno krio seksualnu orijentaciju, i čak i kad je izuzetno uvjerljivom ulogom pritajenog homoseksualca u filmu “Ponoć u vrtu dobra i zla” iz 1988. podstakao medijske napise da je gej, nije to priznao.

“Oduvijek sam nastojao da zadržim određeni stepen dostojanstva kad su takve stvari posrijedi. Iskreno, ne želim da se o meni bilo šta zna. Što je glumac duže u sjenci, likovi se bolje vide”, objasnio je tad.

No, takvo opsesivno skrivanje privatnosti pobuđivalo je sumnje. Šta je to naizgled uglađeni i kultivisani glumac, kojeg je princ Čarls lično odlikovao viteškim redom za doprinos britanskom pozorištu, tako silno želio da sakrije? Premda je 2000. na dodielu Oskara došao u pratnji dievojke, mnogi su slutili da je gej, ali homoseksualnost odavno nije prljava i kažnjiva tajna, dakle, očito se radilo o još nečemu. Britanska javnost se uznemirila kad je Kevin 2004. prijavio da je napadnut u četiri ujutro na ulici u južnom dijelu Londona, a poslije povukao prijavu. O kakvoj se situaciji radilo postalo je jasnije kad je trač portal Gawker objavio svjedočanstva o tome kako glumac nasrće na mlade muškarce na setu, dok ih u slobodno vrijeme lovi po barovima i poziva na perverzne privatne zabave kod sebe kući, gdje onda zahtijeva od njih seksualni odnos. Vjerovatno je zato “izlazak iz ormara”, čin koji javnost i LGBTQ zajednica inače pozdravljaju, u njegovom slučaju shvaćen više kao pokušaj umanjivanja štete, a ne iskreno prihvatanje vlastite seksualnosti, i nije mu nimalo pomogao.

Je li Spejsi zaista izopačeni pedofil ili tek pohotni gej razvratnik, što je odbojno, ali ne i kažnjivo, i koriste li se pojedinci njegovim imenom da na neki uvrnuti način dođu do svojih pet minuta slave? Pitanja je mnogo, a suđenje će možda odgovoriti na neka. Ali u jedno možemo biti sigurni: uprkos Oskarima i tituli viteza, Kevin Spejsi više nikad neće biti zvijezda.

Izvor: Cdm