Kad padneš na dno, nemaš kuda nego gore

Glumica Evan Rejčel Vud otkrila je da je prije devet godina završila u psihijatrijskoj ustanovi, nakon što je pokušala da izvrši samoubistvo.

31-godišnja zvijezda “Westworlda” za Najlon je napisala tekst o mentalnom zdravlju i sa svima podijelila svoju priču.

“Nisam stručnjak, ali mogu da podijelim svoje iskustvo. Kad sam imala 22 godine, prijavila sam se u psihijatrijsku kliniku, i ne stidim se toga”, započela je.

“Sad kad gledam, bila je to najgora-najbolja stvar koja mi se dogodila”, kaže.

“Bilo je jutro i osjećala sam se kao da me je pregazio kamion. A onda, gotovo histerično, podigla sam telefon. Bio je to jedan od onih trenutaka kad sam konačno trebala da odlučim: ili da nastavim da životarim ili da počnem da živim život punim plućima”, napisala je.

Nazvala je mamu i rekla da joj treba pomoć jer je upravo pokušala da se ubije.

“Kad sam joj rekla da moram u bolnicu, nisam mislila na fizičke povrede, već zdravlje psihe”, kaže. Dodaje i da je taj vapaj za pomoći došao s nekim olakšanjem.

“Kad padneš na dno, nemaš kuda nego gore”, tvrdi.

Kaže da u to vrijeme nije jela ni spavala tri dana i da se osjećala kao “ništa”. Bio je to prvi put da je potražila pomoć.

“Moram da vam kažem, ne preporučujem da doživite iskustvo blizu smrti, uopšte to ne preporučujem, samo želim da vam kažem mnogi ljudi koji to dožive postanu sasvim nove osobe nakon toga”, kaže.

Evan se borila s posttraumatskim stresnim poremećajem kao posljedicom “nekoliko silovanja i nekoliko nasilnih veza”.

Izvor: Cdm