Lena Kovačević: Trudim se da stvaram muziku koja će da traje(video)

Februar je Lena Kovačević odlučila da rezerviše za svoj novi singl “Dubine”. Ovom emotivnom baladom karakterističnog zvuka Lena je ponovo uspjela da donese novine na regionalnu muzičku scenu. Producent i kompozitor pjesme je Darko Dimitrov, a tekst je napisao Vladimir Danilović.

“Zaista sam presretna reakcijama publike širom regiona, ali zato što imam jednu pjesmu koja je na neki način omaž zvuku koji volim. Riječ je o jednoj emotivnoj, modernoj baladi koja zapravo govori o dubini ljudskih osjećanja, o emocijama koje nije lako iskazati. Sigurna sam da svako od nas u jednom trenutku života ima momenat kada ne može da iskaže šta osjeća”, rekla je Lena.

Ona je završila školovanje na prestižnom Muzičkom konzervatoriju u Amsterdamu, a u zemljama regije poznata je kao autorka i izvođač koja njeguje raznovrsnost zvuka od džeza do popa. Njeni albumi doživjeli su višestruka izdanja i Lenu odveli na scenu, ne samo Srbije, već i zemalja regiona, Kipra, Holandije, Belgije, Francuske, Austrije, Engleske i Amerike, a ono što je posebno kada je riječ o njoj jeste da se isključivo svojim izvrsnim interpretacijama izborila za posebno mjesto na muzičkoj sceni regiona.

“Trudila sam se da radeći ono što volim pronađem neki ključ do publike, kako bih publici približila taj zvuk koji nije tako karakterističan za ove prostore. Album ‘Džezeri’ je omaž muzici i tekstovima Momčila Bajagića Bajage, ali je inspirisan prethodnim albumima ‘San’ i ‘Dobar dan za pevanje'”, rekla je Lena.

U vremenu kada su pjesme kratkoga daha, a istinsko muzičko stvaralaštvo u sjenci, Lena je ostala dosljedna pravcu koji je odabrala. Nekomercijalan je, a ipak drag odabranoj publici.

“Volim muziku koja nije kratkog daha i sada kad radimo singl po singl zaista mi je drago što imam osjećaj da je pjesma ‘Cafe’ muzika koja može trajati, kao i novi singl. Zatim pjesme ‘San’, ‘Osećam’, ima tu i pjesama koje ljudi obrađuju i izvode i to me zaista raduje”, rekla je Lena i dodala kako se njen ‘Cafe’ na francuskom jeziku emituje u Austriji i Nemačkoj, a u toku ove godine izaći će i u Francuskoj.

Dok je živjela u Amsterdamu, Lena je imala priliku da pjeva pred holandskom kraljicom.

“Imala sam tremu svakako, ali manju čini mi se od mojih kolega Holanđana i Kraljevskog orkestra s kojim sam nastupala. Bilo je to na stadionu povodom njima jedne važne proslave, bilo je zaista interesantno”, prisjetila se Lena.

Lenini muzički uzori uvijek su bile žene izvrsnih vokalnih mogućnosti poput Nine Simon, Diane Kral, Ališe Kiz. Lena voli i bendove iz osamdesetih, današnje muzičare Eda Širana, Adel, a kolege čiji rad posebno cijeni su Oliver Mandić, Via Talas, Partibrejkersi, Divna Ljubojević i Bajaga.

Osim ljubavi prema muzici, Lena uvijek s mnogo strasti govori i hrani, a posebno o poslasticama. Zbog toga je u Beogradu otovrila poslastičarnicu. Želju za ovakvim poslovnim angažmanom kod Lene je inspirirala ideja originalnog ukusa iz Italije.

“U svojoj poslastičari još uvijek nisam nastupala, ali smo pravili divne promocije muzike, kada se okupe prijatelji, kolege i mediji i počastimo se svi. Suprug i ja smo oduvijek željeli da imamo neki zajednički porodični biznis. Budući da i suprug i ja obožavamo Italiju i to ne samo zbog hrane, već i zbog umjetnosti, muzike i načina života, to nas je inspirisalo da otvorimo svoj kutak Italije i donesemo pravi sladoled i kod nas”, rekla je Lena.

Izvor: Cdm