Havijer Bardem: Pokušao sam da budem striper

Slavni Španac, Havijer Bardem, dolazi iz najdugovječnije glumačke poridice u Španiji – Havijerovi pradjed i prababa bili su pozorišni glumci u 19. vijeku, baba i djed početkom 20. vijeka učestvovali su u rađanju španske kinematografije, a ujak Huan Antonio Bardem bio je dramaturg i scenarista, koji je zbog antifašističkih stavova bio osuđivan i zatvaran u doba Frankove diktature.

Premda je rođen u Las Palmasu, glavnom gradu Gran Kanarije, trećeg najvećeg ostrva na Kanarima, udaljenom 210 kilometara od sjeverozapadne obale Afrike, Havijer se s majkom, bratom i sestrom, kada mu je bilo dvije godine, preselio u Madrid.

Bardema škola nikada nije naročito zanimala, uz to je prezirao nastavnike koji su nedisciplinovane učenike poput njega u red dovodili šibom i štapom. Zbog toga je odlučio da postane jak pa se upisao na boks i dizanje tegova, da bi se potom pronašao u ragbiju, koji je trenirao od svoje devete do 23. godine. Najbolji prijatelji i danas su mu bivši saigrači iz kluba i reprezentacije.

Glumački debi imao je kao šestogodišnjak u TV serijalu “El Picaro” 1974. U njemu je glumila i njegova majka, a televizijske, pozorišne i filmske uloge nastavio je da niže i kao tinejdžer.

“Zapravo sam se dugo tražio, ispitivao granice i pritom mnogo griješio: uvijek sam bio među najvišima i najjačima pa sam se pravio važan, pio i tukao se. Sve što znam o sebi i svijetu naučio sam na vlastitoj koži”, ispričao je Havijer, doživljavajući glumu samo kao hobi jer je sanjao o slikarskoj karijeri.

Zbog toga se nakon mature upisao na madridsku Umjetničku akademiju, a školovanje je sam finansirao povremenim poslovima. Radio je kao barmen, konobar, građevinski radnik, a jednu noć i kao striper.

“Hitno mi je bio potreban novac pa mi se to učinilo najjednostavnijim načinom za brzu zaradu. Uoči izlaska na podijum drhtao sam od straha i treme, a moja prva i jedina izvedba trajala je deset minuta. U klub me dopratila majka, koja je pak blistala od ponosa, oduševljena mojom hrabrošću”, otkrio je Bardem koji je prvu filmsku ulogu dobio u erotskoj drami “Doba Lulu” iz 1990, čiji je reditelj slavni Bigas Luna.

Na audiciju ga je dovela majka, a Havijer je u podjeli završio jer se reditelju svidio njegov atipičan izgled lica zbog krivo srasle nosne kosti koja mu je bila smrskana u tuči godinu dana prije toga.

Već u narednom filmu Bigasa Lune, “Šunka, šunka”, dobio je glavnu ulogu, koja ga je proslavila i donijela mu titulu seks-simbola. Igrao je lokalnog zavodnika, zaposlenog kao dostavljač šunke, koji mašta o karijeri toreadora, ali zahvaljujući obdarenosti postaje traženi model za donji veš. Na setu je upoznao i buduću suprugu, tada 16-godišnju Penelope Kruz, s kojom je snimio nezaboravne scene neobuzdane strasti i seksa.

Iako je njihov odnos pred kamerom bio pun erotske energije, u vezu su ušli tek 15 godina kasnije, jer se Bardem tada zabavljao s Kristinom Pajes, svojom učiteljicom engleskog. Iz tog vremena datira i njegova

izjava da mu je Kristina najbolje poduke jezika davala u krevetu, što je dodatno raspaljivalo maštu obožavateljki.

Vezu sa suprugom Penelope započeo je na oproštajnom partiju za ekipu po završetku snimanja filma “Viki Kristina Barselona” reditelja Vudija Alena.

                                                                                    Foto: Cdm

“Na setu su među nama stalno frcale iskre, ali ničeg nije bilo sve do posljednjeg dana, kad smo oboje previše popili pa su kočnice napokon popustile. Obožavam je jer je srčana, energična, požrtvovana i nevjerovatno strastvena”, naglasio je Bardem, dodajući kako mu je privatni život sa suprugom mnogo zanimljiviji i uzbudljiviji od svega što je s njom doživio na filmskom platnu.

Vjenčali su se u tajnosti u julu 2010, u kući svog prijatelja na Bahamima. Sina Leonarda Ensinasa Kruza dobili su 22. januara 2011, a kćerku Lunu Ensinas Kruz 22. jula 2013.

“Roditeljstvo je najveća i najradikalnija životna promjena koju sam iskusio. Kad sam postao otac, život mi se okrenuo naglavačke. Otada svoje vrijeme i obaveze prilagođavam potrebama naše djece i najsrećniji sam kada sam s njima. Najvažnije mi je da budem dobar otac i što bolji suprug, a za to je potrebno vrijeme, jer se odnosi grade kroz zajednička iskustva i posvećenost”, kaže glumac, koji potpuno preuzima brigu o djeci kad mu je supruga na setu.

Otkako su u braku Havijer i Penelope zajedno su snimili tri filma: triler “Savetnik” (2013) Ridlija Skota o advokatu upletenom u šverc droge, “Voleti Eskobara” (2017) o vezi šefa kolumbijskog narko-kartela Pabla Eskobara i novinarke Virdžinije Valjeho i porodičnu dramu “Everybody Knows” (2018) iranskog reditelja Asgara Farhadija.

Nedavno je Bardem počeo da snima film “Molly” sa Elom Faning i Salmom Hajek u glavnim ženskim ulogama, a nakon toga će glumiti u “Frankenštajnovom čudovištu” reditelja Bila Kondona.

Izvor: Cdm