Više od 30 pjesama za Monteviziju

Konkurs za Pjesmu Evrovizije završen je u petak, 15. decembra, a na adresu RTCG do sada je stiglo više od 30 prijava. Predstavnik Crne Gore na Eurosongu ovoga puta biraće se drugačijim sistemom, na večeri Montevizije, koja će se najvjerovatnije održati 17. februara naredne godine kazao je za Pobjedu muzički urednik Radija Crne Gore i član kreativnog tima RTCG Vladimir Maraš. 

On je istakao da će o pobjedničkoj pjesmi odlučivati petočlani žiri, a glavni kriterijumi su kvalitet kompozicije, teksta, kao i produkcioni potencijal kompozicije.

“Zbog transparentnosti je odlučeno da trojica članova žirija budu iz Crne Gore, a imaćemo i dva gosta u komisiji, koji su priznati regionalni umjetnici u sferi muzičke industrije. Kriterijumi će biti kvalitet kompozicije, teksta, kao i produkcioni potencijal kompozicije koja se ocjenjuje. Kako je konkursom propisano da se prijavljuju demo snimci, produkcioni potencijal pjesme može biti od presudnog značaja. U tom slučaju selekciona komisija će odraditi najodgovorniji dio posla, oslanjajući se na pojedinačna iskustva članova komisije i na njihove vizije produkcionih potencijala svake odabrane kompozicije koja prođe u drugi krug”,  pojasnio je Maraš.

Iako je opšte poznato da je na Eurosongu već duže vrijeme aktuelan ,,komšijski sistem glasanja”, Maraš kaže da se kvalitet uvijek prepozna nevezano za lobističke aktivnosti koje, svakako, igraju veliku ulogu u odlučivanju pobjednika.

“Javni servis ima interes da se nađe na istoj bini, makar jednom godišnje, sa sestrinskim organizacijama sa evropskog medijskog neba. ,,Komšijsko glasanje” nije od juče, ali šta mi tu možemo? Možemo samo da se prilagodimo okolnostima i potrudimo se da se umjesto polufinalne, naš predstavnik nađe i u finalnoj večeri, što je, iskreno vjerujem, za Crnu Goru u ovom trenutku vanserijski uspjeh”,  istakao je Pobjedin sagovornik.

Na pitanje da li pored izvođača koji su već predstavljali Crnu Goru, u ovom trenutku ima favorita koji bi, po njegovom mišljenju, uspješno predstavljao našu zemlju na Eurosongu u Lisabonu, on odgovara:

“U ovom trenutku, obaveze koje me čekaju u vezi sa izborom predstavnika Crne Gore na Eurosongu 2018. uzimaju mi za pravo da predlažem ili favorizujem bilo koga. Pustimo da se proces izbora regularno privede kraju, a za pojedinačna mišljenja i stavove, imaćemo kad odmah nakon Lisabona”, zaključio je Maraš..

Značaj festivala

Vladimir Maraš kaže da pobjedničko mjesto na Pjesmi Evrovizije može, ali ne mora da odredi karijeru jednog muzičara.

“Nekada je ovaj festival muzike imao smisla neuporedivo više nego danas, skromno razmišljam. Danas je važno ,,biti u trendu, šta god to značilo, više nego imati dobru pjesmu ili poslati kvalitetnog izvođača. Prethodnih godina pokušavali smo na razne načine i ja, svakako, imam svoje mišljenje o svakom tom nastupu. Imali smo i pogodaka i promašaja. Dakle, naša je obaveza da pošaljemo najbolje od pristiglih autorskih radova, ostalo je već u rukama šou-biznisa, interesa i lobiranja. Pomalo i sreće”, rekao je Maraš.

Izvor: Pobjeda